2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

Varjútámadások miatt zártak le egy játszóteret a VIII. kerületben

2019. június 7., péntek 12:50

Varjútámadások miatt zártak le egy játszóteret a fővárosi 8. kerületben. A madarak a fiókáikat védik, ezért ki kell várni amíg felcseperednek. Az önkormányzat az ott élők biztonsága érdekében zárta le a területet, sérülés senkit nem ért.

"A szomszédoktól hallottam, hogy a varjak itt támadják a gyerekeket, meg akik itt a játszin szoktak ülni"

"Még egy kismamát is úgy megijesztett, hogy el kellett kísérni, mert nem mert itt átjönni az utcán"

"Voltam a ház hátuljában és akkor láttam konkrétan egy madártámadást, ugye amikor a hölgy ment és nagyon-nagyon sikítozott és visítozott" - mondták a környéken lakók.

A játszótér melletti fának a tetejére fészkeltek be azok a varjak, akik rátámadtak a gyanútlan járókelőkre, ezért az önkormányzatnak le kellett zárnia a teret.

Közleményükben azt írták hogy közvetlen életveszély nem áll fenn. Az intézkedés megelőzés céljából, az itt élők biztonsága érdekében történt azért hogy senki se sérüljön meg.

A Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője kifejtette: a repülést a fiókák hetekig tanulják, és amíg ügyetlenek, könnyen leesnek a földre.

Orbán Zoltán azt mondta:"Ez egy eléggé megkésett költés lehet, és ilyenkor általában a fészket elhagyják a fiókák, nem repülőművészek még, gyakran nem is tudnak repülni, szétmásznak az ágak között, némelyik fióka levitorlázik a talajra, és ilyenkor a szülők egy ilyen 10-20-30 méter sugarú körön belül mindent és bármit a fiókára veszélyesnek találhatnak és megtámadnak"

 A szakember hozzátette: ha a madár megtámad valakit, fontos, hogy ne kezdjen menekülni, hanem inkább kiabáljon és hadonásszon a kezével, attól elmenekül a varjú.

A terület lezárását várhatóan hamarosan feloldják.

HírTV