2019. november 14.,
csütörtök, Aliz napja

Varga Mihály: Nekünk megadatott, amiért 1956 hősei harcoltak

Hír TV

2018. november 4., vasárnap 19:37, frissítve: vasárnap 20:05

Az 56-os forradalom mártírjai hitet adtak, hogy a nemzet számára a behódolás nem járható út; az egyetlen lehetőség a független önrendelkezés – erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter, az 1956-os forradalom leverésnek évfordulóján. Ezen a napon évek óta kettős megemlékezést tartanak: a XVI. kerületi Tóth Ilonka Emlékháznál és a II. kerületi Mansfeld Péter emlékműnél, jelképesen összekötve ezzel a Duna két partját.

„Életed és halálod emberségednek és a kor embertelenségének példája” – fogalmazott Szatmáry László, a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány elnöke.

Az 56-os forradalom fiatal mártírjaira emlékeztek a II. kerületi Mansfeld Péter parkban. A névadó a kommunista megtorlás legfiatalabb áldozata. Az őt megformázó szobor 2004-es átadása óta ezen a helyen emlékezik rá testvére, Mansfeld László is.

„Lászlón keresztül, évek alatt, számtalan történeten keresztül megismertük, hogy egy valóban a családnak, a testvérének, az édesanyjának mit jelentettek ezek az évek. Hogyan élték meg ők és hogyan dolgozták fel a feldolgozhatatlant, évtizedet alatt. És a 90'es évek alatt végre megtudhatták, hogy nyugszik a Péter, hogy mi történhetett valójában. Kik voltak a bűnösök és kik voltak az áldozatok” – mondta Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere.

A november negyedikei gyertyagyújtáson Varga Mihály pénzügyminiszter, a kerület országgyűlési képviselője arra emlékeztetett: a forradalom kérdéseit minden korban, így ma is megválaszolásra várnak.

„Ahhoz, hogy jó válaszokat adjunk, hinnünk kell a magyarságban, és egészséges önbizalommal kell tekintenünk a jövő feladatai elé. Kihívásokkal ugyanis ma is szembe kell néznünk. A sok munkával visszanyert önbizalmat akarják lerombolni azok, akik szerint nem állhatunk a saját lábunkon, nem hozhatjuk meg saját döntéseinket. A mi általunk követett értékek azonban világosak, nekünk a magyar emberek érdekei az elsők, őrizzük nemzeti szuverenitásunkat, függetlenségünket és az itt élők szabad életét. Jövő tavasszal az európai parlamenti választásokon ez az akarat felszínre is tör majd” – fogalmazott a miniszter.

Varga Mihály hozzátette: „nekünk megadatott, amiért 1956 hősei harcoltak, hiszen ők szuverén, önálló és szabad Magyarországot akartak, magyar Magyarországot, amely független a birodalmaktól, kiáll magáért és sorsáról nem mások döntenek”.

Mansfeld Péter a Széna téri ellenálló csoport tagja volt. Idén lenne 77 éves.