2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Belföld

Varga: Lesz segítség a devizahiteleseknek a választásokig

Újra tárgyal a devizahitelekről a kormány mai ülésén. A nemzetgazdasági miniszter a Hír TV-nek tegnap azt mondta, az ügy napirendre kerül, döntés azonban nem várható, mert a kormány megvárja az Európai Bíróság állásfoglalását. Varga Mihály ugyanakkor azt is elmondta, hogy a kormány ismét megfontolja a magáncsőd bevezetését is.

Továbbra is ki akarja vezetni a magyar pénzügyi rendszerből a devizaalapú hiteleket a kormány. Varga Mihály még vasárnap a Hír TV-nek megerősítette: az év utolsó kormányülésén ismét szóba kerülhet a magáncsőd bevezetésének lehetősége is.

„A választásokig lesz olyan döntése a kormánynak – és remélem, addig az uniós vélemény is megérkezik –, ami segíteni fog a devizahiteleseken” – mondta Varga Mihály.

A magáncsőd intézményének ötletét először az első Orbán-kormány vetette fel. Lényege, hogy a bedőlt adós jelentős önkorlátozásért cserébe, meghatározott idő után, mentesül a még fennálló tartozásai alól. A cél ugyanis az, hogy ne legyen élete végéig hitelcsapdában.

A szocialisták támogatják a kezdeményezést, de szerintük az ötlet tőlük származik. Józsa István úgy látja, hogy az Orbán-kormány évek óta adós a devizahitelesek problémáinak megoldásával.

„A forint értékállóságának az elvesztése véleményünk szerint a devizahiteles probléma gyökere, ezen túlmenően mulasztásban van a kormány legalább egy éve. Először a bankokra várt, aztán a Kúriára várt, most már csak önmagára várhat” – fejtette ki a frakcióvezető-helyettes.

A KDNP még tavasszal kidolgozta a saját tervezetét a magáncsőd intézményéről. A kisebbik kormánypárt javaslata elsősorban azokon segítene, akiknek közmű-, hitelkártya-tartozásból és egyéb kisebb hitelekből gyűlt össze több százezres vagy milliós elmaradásuk, amit már nem tudnak kezelni.

Csődvédelmet a tervek szerint azok kérhetnének majd, akik – ingatlan nélkül – legalább ötmillió forint vagyonnal rendelkeznek, vagy csak hárommilliós vagyont tudnak felmutatni, de ehhez legalább kétmillió forint értékű ingatlant is be tudnak számítani.

Róna Péter: Tévúton jár a Kúria

Ki kell vezetni a devizaalapú kölcsönöket a rendszerből és fix kamatozás mellett, a szerződés alapján érvényes árfolyamon, forintra kell átszámítani a hitelek tőkeösszegét – Róna Péter szerint. A közgazdász a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta: a bankok nem köthettek volna olyan szerződéseket, amellyel az árfolyamkockázatot az ügyfelekre terhelik, ezért a Kúriának azt kellett volna vizsgálnia, hogy a bankoknak joguk volt-e az ilyen kölcsönök kihelyezésére. Róna Péter kiemelte: már 2006-ban felhívta a devizahitelezés veszélyeire a figyelmet, de sem a jegybank, sem az akkori pénzügyi felügyelet nem tartotta indokoltnak a közgazdász aggályait. Róna Péter kiemelte: a bankok és a jogászok felelőssége is felmerül a hitelezés elszabadulásában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!