2020. július 3.,
péntek, Kornél, Soma napja

Varga Judit: Lehetséges az uniós tengeri határok védelme

Hír TV

2019. március 27., szerda 19:37

Kihívást jelent, de lehetséges az európai uniós tengeri határok védelme - mondta Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán máltai tárgyalásait követően az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Varga Judit a nap folyamán villámlátogatást tett Máltán, ahol a szigetország Európa-ügyi miniszterével, Helena Dallival egyeztetett mindenekelőtt migrációs kérdésekről és a Magyarország elleni jogállamisági eljárásról. Az államtitkár hangsúlyozta: Málta és Magyarország is súlyos problémának tekinti a migrációs válságot, amelyre választ kell adni.

Mint mondta, tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy az Európai Unió tengeri határainak védelme a szárazföldi határokhoz képest nagyobb kihívást jelent, de lehetséges. Ezzel összefüggésben kiemelte, a határok mind a szárazföldön, mind a tengeren való megvédésének az az alapja, hogy Európai Uniónak fel kell hagynia azzal a bevándorlási politikával, amely egyfajta meghívásként értelmezhető a menedékkérők számára, akik az életveszélyt is vállalva indulnak Európába.

Varga Judit a Magyarország elleni jogállamisági eljárás kapcsán ismertette a magyar kormány álláspontját, miszerint elfogadhatatlan, hogy a jogállamiság leple alatt politikai alapon vonjanak felelősségre egyes tagállamokat.

Egyben reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság visszatér az eredeti szerepköréhez, s az uniós szerződések őreként tartózkodik majd a további politikai nyomásgyakorlástól.

Varga Judit kedden Olaszországban tárgyalt. Római tárgyalásait követően telefonon az MTI-nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta: míg Magyarország szárazföldön mutatta meg, hogy a migrációs hullám megállítható, addig Olaszország a tengeren bizonyítja ugyanezt.