2021. január 26.,
kedd, Vanda, Paula napja

Varga Judit: Az ideológiai vitát erőlteti az uniós tagállamok egy csoportja

MTI

2020. december 5., szombat 09:34

Az európai uniós tagállamok egy csoportja az ideológiai vitát erőlteti, ami sokkal kevésbé sürgős kérdés, mint a helyreállítási alap és a költségvetés - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjújában. Közölte, főleg a déli országoknak van egyébként nagy szükségük a forrásokra, nem véletlen, hogy tőlük nem hallani olyan határozott kijelentéseket, mint mondjuk az úgynevezett takarékos országoktól.

A takarékos országok - Hollandia, Ausztria, Dánia, Svédország és Finnország - "fukarok a kezdetektől fogva ellenezték az egész helyreállítási alapot" - tette hozzá a tárcavezető.

Érdekük tehát olyan helyzetet előidézni, hogy ez ne jöjjön létre, vagy nekik lehetőségük legyen kimaradni belőle. Ezzel szemben a mi álláspontunk a tagállami szuverenitás alapján áll - mondta Varga Judit, majd úgy fogalmazott: "Európa jövőjét féltjük a politikai és ideológiai nyomásgyakorlástól, hiszen ha ezt most megengedjük, akkor innentől bárki ellen bármikor felhasználható lesz. Bárkit meg lehet majd büntetni a források megvonásával, ha nem tetszik, amit mond."

MTI