2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Varga: Hamarosan mindenki számára nyilvánvalóvá válik

2010 és 2013 az az időszak, amikor bizonyítanunk kell Brüsszelnek, ez áldozattal is jár, mert nem tudtuk minden erőforrásunkat beruházásokra fordítani – mondta Varga Mihály a Hír TV-ben. A nemzetgazdasági miniszter fő feladatának a növekedés beindítását nevezte.

Jó úton vagyunk afelé, hogy bizonyítani tudjuk: az elmúlt három évnek volt értelme és van eredménye – mondta el a Hír TV Péntek 8 című műsorában Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: a következő hónapokban ez mindenki számára nyilvánvalóvá válik, erre példának a 3 százalék körüli államháztartási hiányt, a javuló foglalkoztatási adatokat és az akciótervnek köszönhetően megtartott munkahelyeket nevezte. Varga szerint „az a sok apró dolog, ami eddig nem állt össze egy logikus képpé, az most végül összerendeződik, és kiderül, hogy Magyarország jó irányba megy”.

 

Növekedés kell

 

Vargának gazdasági miniszterként a növekedés beindítása kell, hogy legyen a fő feladata, mert úgy látja: e nélkül a költségvetés számai nem lesznek hosszútávon tarthatóak. A második legfontosabb tennivalójaként az NGM vezetője a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülést nevezte meg, hogy „fel tudjunk állni végre arról a szégyenpadról, amin 2004 óta ülünk”.

A szocialista pártra és Bajnai Gordonra célozva úgy fogalmazott: ebben a témában mélyen hallgatni kéne azoknak is, akik ott ülnek a parlamentben és kritizálják a kormányt, valamint azoknak is, akik épp visszatérni készülnek a politikába, mert komoly felelősség terheli őket. Emlékeztetett: „2002-ben úgy adtuk át a kormányt, hogy 3,5 százalék a hiány, 53 százalék az államadósság, ebből lett 2010-re egy 7 százalék feletti hiány és 83 százalék lett a bruttó államadósság”. Varga szerint az a nyolc év elvesztegette a következő nyolc évet is.

Varga: Bizonyítanunk kell Brüsszelnek

2010 és 2013 az az időszak, amikor bizonyítanunk kell Brüsszelnek, ez áldozattal is jár, mert nem tudtuk minden erőforrásunkat beruházásokra fordítani – mondta Varga. A forintárfolyamról a nemzetgazdasági miniszter azt mondta: kiszámítható gazdasági környezetre, nyugalomra és stabilitásra van szükség, és akkor tartható lesz a 285 forintos euróval kalkulált költségvetés.

E téren jelentős hátráltató tényezőnek nevezte a devizahitelt és az eladósodottságot, Varga szerint „ennek is köszönhető, hogy a bankok behúzták a féket és kevesebb a hitelezés, kevesebb a beruházás”. Arra a felvetésre, hogy a gyanú szerint sok esetben devizáról szó sem volt sokszor hitelfedezetként, Varga így reagált: valóban elképzelhető, hogy a deviza csak egy elszámolási tétel volt, ezt a PSZÁF-nak meg kell vizsgálnia.

 

Lobbikartel

 

A ciprusi helyzet kapcsán azt mondta: már már kiderült, hogy az ott megvalósult betétadó kudarcos vállalkozás, a magyar kormány ezt nem tervezte és nem is fogja bevezetni. Megjegyezte azt is, hogy mivel „Simor Andrást kimentettük a ciprusi betétcsapdából, várják a köszönőlevelét, de ugyanez a helyzet Bajnai Gordonnal is, mivel „ő is érdekelt volt”.

Ismert, a tisztázatlan offshore-cég-ügyek miatt 2009 június elején lemondásra szólította fel Simort és Bajnai Gordon kormányfőt is a Fidesz, mivel „elkerülték a magyarországi adófizetési kötelezettséget”. A legnagyobb ellenzéki párt ekkor vagyonnyilatkozati eljárást is kezdeményezett a jegybank elnöke ellen, mivel az MNB elnökének 2007-es vagyonnyilatkozata szerint 923 millió forintos, befektetési alapokban tartott megtakarítással rendelkezett, amely a következő évi nyilatkozatban már csak 67 millió forintra olvadt. Az eljárásra végül azért nem került sor, mert a szocialista Géczi József Alajos vezette mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság ezt nem tartotta szükségesnek.

A rezsicsökkentés kapcsán megjegyezte a miniszter, hogy nem Magyarország az első olyan ország, amely erre vállalkozik, ezt korábban Lengyelország és Németország is meglépte. Ennek kapcsán a kritikákat megfogalmazó cégekről azt mondta: politikai kapcsolatokat vetnek latba, és erejük akkora, hogy Brüsszel fellépésüknek köszönhetően egyfajta lobbikartellként működik. Varga ezért nevezte fontosnak a rezsicsökkentés kapcsán indított aláírásgyűjtést, merthogy az emberek kiállnak a kormány mellett, akkor a lobbierő is elhal, „ugyanis választást nyerni nem lehet Brüsszelből”.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!