2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Belföld

Van, ahol folytatódik a kilakoltatás

Nem vonatkozik a kilakoltatási moratórium a Gyurcsány-kormány által elindított Fészekrakó program kedvezményezettjeire. Miskolcon így folytatódhatnak a kilakoltatások. Azoknak a „fészekrakóknak” kell távozniuk, akik évek óta nem fizetik a rezsit és a közös költséget.

Egy roma családot költöztettek ki Miskolcon, az Avas lakótelepen. A városban több mint 170 lakásban évek óta nem fizetik a rezsit és a közös költséget. A „fészekrakók” lopják az áramot, a társasházak pedig egyre nagyobb adósságot halmoztak fel. A héten eddig 11 lakást ürítettek ki, szerdán újabb 3 lakásból lakoltatnak ki nem fizető családokat. A lakások nagy részéből egyébként már hamarabb elmentek a lakók. „Mindaddig, amíg a devizahitel-szerződések problémájára végleges megoldást nem talál az Országgyűlés, addig nem lehet kilakoltatásokat végrehajtani, ez alól egyedüli kivétel a Fészekrakó program, amelynek keretében önkormányzatoktól lehetett kedvezményes lakáshitelhez jutni. Ha valaki ezt a kedvezményes hiteltörlesztést sem tudja visszafizetni – ráadásul egyébként a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes életformát folytat –, akkor a moratórium nem akadálya a végrehajtásnak” – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A Gyurcsány-kormány idején elindított Fészekrakó programban kedvezményes svájcifrank-alapú devizahitelhez juthattak azok, akik lakást szerettek volna vásárolni. A családok a gyermekek után járó szocpoltámogatást önrészként felhasználva vettek fel hitelt, amelyből a gyanú szerint banki tisztviselők, valamint az adásvételt intéző ügyvédek és ingatlanosok is részesültek. A hitelfelvételhez szükséges rendszeres jövedelmet pedig vállalkozók és munkaadók igazolták. A kilakoltatási tilalom tehát nem vonatkozik azokra a lakásokra, amelyeknél például az önkormányzat vállalja, hogy a birtokba vételtől számított két éven belül felújítja és pályázaton bérbe adja az ingatlant. „Féltünk, hogy az Avas lakótelepen lakó »fészekrakók« közül nagyon sokan vannak jogcím nélküli lakosok, akik majd a törvény mögé bújnak és akkor nem tudjuk őket eltávolítani a lakásból, hiszen évek óta se közüzemi díjat, se közös költséget nem fizetnek” – mondta Csöbör Katalin fideszes képviselő.

A kilakoltatási moratórium meghosszabbítását az egyik legnagyobb horderejű kormányzati döntésnek nevezte a Civil Összefogás Fórum szóvivője. Ifj. Lomnici Zoltán azt mondta, ezután nagyon várják a Kúria jogegységi döntését, amely reményeik szerint még a nyári ítélkezési szünet előtt megszületik. Az alkotmányjogász emlékeztetett rá, hogy az Alkotmánybíróság már döntött a devizahitel-szerződések ügyében. „A legnagyobb jelentőségű az Alkotmánybíróságnak az a döntése ebben a körben, amely kimondta, hogy alkotmányos az a beavatkozás, amelyet akár utólag, visszamenőlegesen tesz a jogalkotó ezekbe a szerződésekbe, amelynek alapja nyilvánvalóan egy hibás termék” – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Az alkotmányjogász hozzátette: szerinte érthetetlen, hogy a bankok miért nem csökkentették önként a hitelkamatokat, miután az árfolyamváltozás és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt sok devizahiteles vált fizetésképtelenné.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!