2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Válságkezelés vár a német uniós elnökségre

2020. július 3., péntek 12:18

Sürgette az Európai Unió előtt álló feladatok végrehajtását a német kancellár. Angela Merkel szerint a nyár végéig feltétlenül meg kell állapodni két fontos kérdésben. A járvány miatt válságot kezelő helyreállítási alapról és a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló közös költségvetésről. A német aktivitás oka az is, hogy második félévben az ország tölti be az uniós elnökségi tisztséget.

Németországról szól 2020 második féléve az Európai Unióban. A 27 tagú közösség legerősebb gazdaságú és legnépesebb országa nehéz időszakban, a koronavírus-járvány idején vette át az unió elnökségét Horvátországtól.

A német kormánynak egyszerre kell kezelni az unió és saját országa gazdasági bajait, amit a helyreállítási alap hivatott megoldani, elfogadtatni velük a következő hét évre szóló közös költségvetést és figyelni az Európán kívüli világ kihívásaira.

Kína egyszerre versenytárs és stratégiai partner. Annak érekében sikeresek legyenek a kapcsolataink és hatékonyan képviseljük az európai érdekeket, Európának döntő mértékben azonos hangon kell szólnia. Az EU 27 tagországának csak együtt van elegendő súlya ahhoz, hogy megfelelő egyezményeket kössön Kínával - mondta a német kancellár, megemlítve, hogy az emberi jogok betartásáról és Hongkong önkormányzatiságának tiszteltben tartásáról is tárgyalni kell Kínával

- mondta a német kancellár, Angela Merkel. 

Arról a főleg az európai baloldal által napirenden tartott kérdésről pedig még csütörtökön beszélt a kancellár, hogy a jogállamiság és az EU-s költségvetési támogatási pénzalapok ügyének összekapcsolása igen fontos ügy, és szerepel a német soros elnökség munkaprogramjában. Azonban ahhoz, hogy az alapokat összekössék a jogállamisággal, illetve az alapok forrásainak jogállami elköltésével, először a pénzügyi alapokról kell megállapodni.

A kancellár azt is hangsúlyozta, hogy a migráció és az uniós menekültügyi rendszerének reformja is fontos elem a német uniós elnökség munkatervében.

HírTV