2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

Válságban van az unió Ujhelyi István szerint

Hír TV

2019. március 22., péntek 12:13, frissítve: péntek 13:19

Válságban van az unió az MSZP EP képviselője szerint. Ujhelyi István egy fórumon arról beszélt, hogy Magyarország egy olyan erős unióban érdekelt, amely képes megvédeni a globális kihívásoktól a tagországokat. Deutsch Tamás szerint viszont erre eddig sem volt képes az unió. Például a 2008-as válság, vagy a migráció ellen sem nyújtott védelmet. A Fidesz Ep képviselője szerint erre csak Magyarország és Olaszország tudott jó választ adni.

Az unió válságban van és erősödnek a populista, unióellenes erők - mondta az MSZP EP képviselője. Ujhelyi István szerint Magyarország egy olyan Európai Unióban érdekelt, amely képes megvédeni a tagországokat a globális kihívásoktól.

Akkor, amikor arról beszélünk, hogy egyébként szükség van egy erősebb Európai Unióra, akkor azért beszélünk erről, mert az egységes Európai Unió kell, hogy megvédje a magyarságunkat és az európai térséget a globális kihívásoktól és a migrációs kihívás is ilyen– nyilatkozta az MSZP EP-képviselője. 

A Fidesz Ep képviselője szerint azonban az Unió eddig sem tudta megvédeni a tagországait. Például a 2008-as gazdasági válságtól és a migrációtól sem. Deutsch Tamás azt mondta: erre csak két tagország Olaszország és Magyarország volt képes azzal, hogy különbséget tett az illegális migráns és a gazdasági bevándorló között.

A bejelentkezéskor menekült jogra jogosultnak beállító emberek több, mint 90 százaléka nem menekült, hanem a jobb élet reményében Európába igyekvő ember. Az ő életüket nem oldja meg az, hogyha Európa kinyitja a kapuit. Egyébként iszonyú mennyiségű szociális, társadalmi, biztonsági problémát vet fel– véli Deutsch Tamás. 

Ujhelyi István a Fidesz Európai Néppárt tagságának felfüggesztésével kapcsolatban azt mondta: Orbán Viktor egy bukott politikus, mert a pártcsalád nem volt hajlandó tovább tűrni a politikáját.

Addig, amíg ez a bölcsek tanácsa a szégyenpadon ülő és az eredményét váró Fideszt vagy ki nem záratja, vagy meg nem erősíti a néppárti tagságában, addig az érdekérvényesítő képessége a miniszterelnöknek, a cselekvőképessége a magyarság érdekében az európai intézményekben a magyar miniszterelnöknek a nullával egyenlő– mondta a szocialista képviselő. Deutsch Tamás erre azt mondta: a szocialisták mindent megtettek a Fidesz kizárása érdekében, de ez nem sikerült nekik.

Hetente féltucat levelet írogatva az összes néppárti képviselőnek meg ilyen-olyan néppárti korifeusnak, mindent megtett annak érdekében, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból, erre mit tesz az Európai Néppárt, nem zárja ki a Fideszt. Úgyhogy sajnos Ujhelyi Istvánnak így a Tanácsköztársaságot megelőző nap az nem egy boldog nap a politikai karrierjében– Deutsch Tamás hozzátette: ő most is az Európai Néppárt tagja és a jövőben is az akar maradni. A magyar jogállam pedig semmivel sem rosszabb, mint a német, a francia, vagy a holland.