2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Vajdasági, erdélyi és tengerentúli magyar gyerekek ismerkednek a magyarság történetével Bakson

Hír TV

2018. augusztus 25., szombat 16:19

A határon túli és a szórvány területeken élő gyerekek táboroztak a Csongrád megyei Bakson. A Rákóczi Szövetség idén anyanyelvi táborában a jeles magyar történelmi személyiségek köré építette fel a programot. A fiatalok csoportokat alkottak: van Szent István és Hunyadi Mátyás csoport, de Puskás Ferenc, Jászai Mari és Petőfi Sándor nevét is viseli egy-egy csapat.

Mintegy 95 vajdasági, erdélyi és tengerentúli 11 és 15 év közötti magyar gyerek nyaral egy hétig Bakson. A táborozók szegedi városismereti sétán vettek részt, és ellátogattak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A tábor egyik legfontosabb célja, hogy a fiatalok magyarul beszéljenek egymással.

„Anyanyelvi foglalkozásokat készítettünk elő a gyerekek számára: minden reggel kapnak egy borítékot, benne feladatokkal, amit csak úgy tudnak megoldani, hogyha az a tizennhány ember, aki egy csoportban van, összedolgozik, és egymást segítik. Nap végén le kell adni a kis feladatot, és ezért pontokat gyűjtenek. Ugyanis a tábor ideje alatt van szobapontozásunk, van csapatpontozásunk, és a tábor utolsó napján majd győzteseket fogunk hirdetni” – mondta a főszervező, Szeleczki Mónika.

Wales mellett Ausztráliából és Kanadából is érkeztek fiatalok a Rákóczi Szövetség anyanyelvi táborába. A táborlakók zászlót és csatakiáltást is választottak, Ópusztaszeren pedig íjászattal, és a lovas életmóddal ismerkedtek.

„Most egy ilyen lovasbemutatófoglalkozáson vagyok, és szerintem azért jó, mert megismerhetjük azt, hogy a mi őseink hogyan lovagoltak és hogyan éltek. Engem is érdekel, hogy nézett ki a nyereg. A régi nyereg az fából készült, a mostani meg már modernebb is” – mondta az egyik táborozó.

A programok fontos eleme, hogy a fiatalok megismerjék a magyar történelmet és az ősmagyarok szokásait.

„Az, amit a résztvevők és a diákok elméleti síkon megtanulnak, beszélnek az iskolában különböző programokon, az fontos, hogy át is éljék és igazából az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark erre tökéletes, tökéletesen megfelel. Hiszen itt a diákoknak lehetőségük volt íjászkodni, betekintést nyújthattak elődeinknek a lakhatásába, tehát a jurtába, mindamellett pedig lovaglási lehetőség is van, és megismerkedhettek őseink régi harcmodorával is” – ismertette a táborvezető, Csenger Orsolya.

 

A Rákóczi Szövetség baksi táborába szociális és tanulmányi eredmények alapján juthattak el a határon túli diákok. A tábor vasárnapig tart, a tengerentúli diákok hétfőn indulnak vissza hazájukba.