2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Belföld

Vajdasági, erdélyi és tengerentúli magyar gyerekek ismerkednek a magyarság történetével Bakson

A határon túli és a szórvány területeken élő gyerekek táboroztak a Csongrád megyei Bakson. A Rákóczi Szövetség idén anyanyelvi táborában a jeles magyar történelmi személyiségek köré építette fel a programot. A fiatalok csoportokat alkottak: van Szent István és Hunyadi Mátyás csoport, de Puskás Ferenc, Jászai Mari és Petőfi Sándor nevét is viseli egy-egy csapat.

  • Vajdasági, erdélyi és tengerentúli magyar gyerekek ismerkednek a magyarság történetével Bakson

Mintegy 95 vajdasági, erdélyi és tengerentúli 11 és 15 év közötti magyar gyerek nyaral egy hétig Bakson. A táborozók szegedi városismereti sétán vettek részt, és ellátogattak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A tábor egyik legfontosabb célja, hogy a fiatalok magyarul beszéljenek egymással.

„Anyanyelvi foglalkozásokat készítettünk elő a gyerekek számára: minden reggel kapnak egy borítékot, benne feladatokkal, amit csak úgy tudnak megoldani, hogyha az a tizennhány ember, aki egy csoportban van, összedolgozik, és egymást segítik. Nap végén le kell adni a kis feladatot, és ezért pontokat gyűjtenek. Ugyanis a tábor ideje alatt van szobapontozásunk, van csapatpontozásunk, és a tábor utolsó napján majd győzteseket fogunk hirdetni” – mondta a főszervező, Szeleczki Mónika.

Wales mellett Ausztráliából és Kanadából is érkeztek fiatalok a Rákóczi Szövetség anyanyelvi táborába. A táborlakók zászlót és csatakiáltást is választottak, Ópusztaszeren pedig íjászattal, és a lovas életmóddal ismerkedtek.

„Most egy ilyen lovasbemutatófoglalkozáson vagyok, és szerintem azért jó, mert megismerhetjük azt, hogy a mi őseink hogyan lovagoltak és hogyan éltek. Engem is érdekel, hogy nézett ki a nyereg. A régi nyereg az fából készült, a mostani meg már modernebb is” – mondta az egyik táborozó.

A programok fontos eleme, hogy a fiatalok megismerjék a magyar történelmet és az ősmagyarok szokásait.

„Az, amit a résztvevők és a diákok elméleti síkon megtanulnak, beszélnek az iskolában különböző programokon, az fontos, hogy át is éljék és igazából az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark erre tökéletes, tökéletesen megfelel. Hiszen itt a diákoknak lehetőségük volt íjászkodni, betekintést nyújthattak elődeinknek a lakhatásába, tehát a jurtába, mindamellett pedig lovaglási lehetőség is van, és megismerkedhettek őseink régi harcmodorával is” – ismertette a táborvezető, Csenger Orsolya.

 

A Rákóczi Szövetség baksi táborába szociális és tanulmányi eredmények alapján juthattak el a határon túli diákok. A tábor vasárnapig tart, a tengerentúli diákok hétfőn indulnak vissza hazájukba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!