2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Vadonatúj Gripeneket hozhat a svéd miniszterelnök + videó

Miközben a nemzetközi sajtó a skandináv ország NATO-csatlakozása kapcsán kitört diplomáciai vihartól volt hangos, a svéd és a magyar kormány gőzerővel dolgozott a hatalmas hadiipari üzleten, melynek fókuszában új, modern Gripenek állnak.

  • Vadonatúj Gripeneket hozhat a svéd miniszterelnök + videó

A brüsszeli baloldalnak úgy tűnik most ez sem jó. Eddig azért támadták hazánkat, mert nem szavaztak a svéd csatlakozásról, most azzal van bajuk, hogy a megállapodás komoly diplomáciai győzelmet jelent a magyar kormánynak.

A Híradó riportjában Orbán Viktort is idézik: "A svéd miniszterelnökkel fontos lépéseket tettünk, hogy a bizalmat újraépítsük. Afelé haladunk, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását."

A témában L. Simon László, kultúrpolitikus is megszólalt: "Ne felejtsük el, hogy a Gripeneket egyébként az első Orbán-kormány 1998 és 2002 között regnáló első Orbán-kormány idején szerezte be Magyarország és akkor ez nem volt egy egyszerű dolog, mert akkor nagyon komolyan megtámadtak minket, hogy miért nem amerikai vadászgépeket szerzünk be."

A riportban elhangzik: " Ez európai baloldalnak pedig most éppen a Gripen-üzlet a legújabb baja. Eddig a svéd NATO-csatlakozás késői ratifikálása miatt támadták hazánkat, most mindent elkövetnek, hogy úgy tűnjön, mintha a Orbán Viktor kudarca lenne, hogy jövő hétfőn mégis megszavazza a parlament. A Magyarországot rendszeresen támadó Daniel Freund baloldali német EP-képviselő azt írta idézem, kifizetődő, ha nem engednek a magyar miniszterelnök zsarolásának."

Horváth József, biztonságpolitikai szakértő: "Ennek az üzleti oldala pedig mindkét fél számára előnyös lehet, hiszen a svéd hadiipar is nyer vele és a magyar honvédség is így erősebb képességekkel rendelkezik. Ezek a repülőgépek többfunkciósak. Tehát egyrészről alkalmasak levegő-levegő harcra, alkalmasak csapásmérésre földi célpontok ellen, földi műveletek fedezésére is kiválóan alkalmasak. Illetve még egy dolog, hogy nagyon egyszerűen átfegyverezhetőek, tehát gyorsan, könnyen lehet újabb feladatokra is felkészíteni."

A biztonságpolitikai szakértő szerint viszont éppen ennek az ellenkezője igaz, nyernek vele a svédek, nyerünk vele mi és egész Európa is. 

A honvédelmi miniszter nemrég azt mondta, Magyar Honvédség fejlesztésének egyik fő célja, hogy hazánk kellő elrettentő erőt tudjon felmutatni. Ez az orosz ukrán háború egyik tanulsága. A Gripen-flotta bővítése pedig éppen ezt a célt szolgálja. elrettentés, hogy Magyarország tudjon kellő erőt demonstrálni mind a fizikai képesség, mind az elszántság terén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újra bíróság előtt a fővárosi számlagyáros ügyvéd

Újra bíróság előtt a fővárosi számlagyáros ügyvéd

Nem unatkozik a magyar igazságszolgáltatás, ha Vig Mórról, a fővárosi számlagyár kulcsszereplőjéről van szó, hiszen a praxisától korábban már eltiltott ügyvéd újabb büntetőpere folytatódik napokon belül a bíróságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!