2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Belföld

Vadonatúj Brazíliát várnak Bolsonarótól

Beiktatták az új brazil elnököt. Jair Bolsonaro székfoglaló beszédében Brazília nemzetközi szerepének megerősítését és választási ígéreteinek betartását hangoztatta.

  • Vadonatúj Brazíliát várnak Bolsonarótól

Szigorú biztonsági intézkedések mellett, ünnepi parádéval iktatták be Brazília első jobboldali elnökét. A beiktatási ceremónián tucatnyi állam-és kormányfő jelent meg, köztük európai részről a portugál elnök és Orbán Viktor, magyar miniszterelnök is tiszteletét tette.

A 63 éves Jair Bolsonaro korábban hét ciklust töltött a kongresszusban, októberben választották meg a hagyományos politikai pártokból kiábrándult választók, ezzel ő lett az első jobboldali elnök a három évtizede véget ért diktatúra óta. Nem titkoltan a régi rezsim híve, ezért kritikusai egy autoriter kormányzástól tartanak. Bolsonaro azonban a beiktatási beszédében a demokrácia megerősítésére tett esküt, és kiemelte, választása megszabadította az országot a szocializmustól.

„Ez a mi zászlónk, és soha nem lesz újra vörös!” – mondta az álllamfő, utalva a Munkáspárt vörös színeire.

A volt katonatiszt elitellenes, populista kampányában többek között a korrupció és a szervezett bűnözés letörését, a gazdaság fellendítését, strukturális reformokat és a költségvetési hiány lefaragását ígérte a legnagyobb latin-amerikai országban.

„Vissza fogjuk állítani a rendet ebben az országban. Tisztában vagyunk a hatalmas felelősséggel és a megannyi kihívással, amivel szembe kell néznünk. Tudjuk, merre akarunk tartani, és tudjuk milyen lehetőségei vannak Brazíliának” – mondta Bolsonaro.

A frissen felesküdött elnök minden társadalmi rétegnek ajánlott valamit: a közbiztonságot azzal javítaná, hogy enyhítene a fegyvertartási szabályokon: minden büntetlen előéletű brazil birtokolhat majd lőfegyvert. Az őt támogató keresztény csoportok kérése alapján pedig megakadályozza majd az abortusz-törvény enyhítését. Migrációellenes politikája nyomán első lépésként kilépteti majd Brazíliát az ENSZ globális migrációs csomagjából. A közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része pozitív várakozásokkal tekint az új kormány megalakulására.

„Remélem, csökkenteni tudja a korrupciót, vagy akár teljesen megszünteti azt. Ez a legfontosabb. Egy vadonatúj Brazíliát várunk” – mondta egy brazil állampolgár. 

Befektetők azt remélik, Bolsonaro a szabad piac melletti elköteleződésével újraéleszti majd a brazil gazdaságot. Környezetvédelmi aktivisták ugyanakkor attól félnek, hogy az új elnök ki fog hátrálni az Amazoni esőerdő védelme mögül, és a fegyverhasználat enyhítése csak még több gyilkosságot fog eredményezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!