2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Belföld

Vádbeszéddel folytatódott a Szeviép-per

A vádbeszéddel és az elsőrendű vádlott ügyvédjének védőbeszédével folytatódott a Szeviép-per hétfőn Szegeden.Az egykor több milliárd forintos árbevételű építőipari cég három vezetőjét vádolják csődbűntettel. A vád szerint mintegy 500 hitelező jelentett be igényt 6,5 milliárd forint értékben, amiből csak 1 milliárd forint térült meg. Az ügyész legalább öt éves börtönbüntetést kért a Szeviép-vezérekre

  • Vádbeszéddel folytatódott a Szeviép-per

Több száz munkavállalót foglalkoztatott, sportolókat és társadalmi szervezeteket támogatott egykor a Szeviép Szegeden. Az ügyész szerint az építőipari vállalkozás vezetői már 2007-ben látták a pénzügyi gondokat, mégis - bankként viselkedve - több mint 1,5 milliárd forint kölcsönt adtak a kapcsolt vállalkozásoknak, magánszemélyeknek és saját maguknak, kárt okozva a hitelezőknek és az alvállalkozóknak.

Ezek a finanszírozások biztosíték hiányában történtek, tényleges jogkövetkezmény nélkül a visszafizetés elmulasztása esetére, jellemzően likviditási gondokkal küzdő, és folyamatosan tartozó társaságoknak úgy, hogy a visszafizetésre vagy a behajtásra nem volt reális esély. A folyósítást megelőzően nem készültek olyan pénzügyi felmérések és elemzések, amelyek a finanszírozás kölcsönadóra gyakorolt kihatásait vizsgálták volna– mondta Laczi Beáta ügyész. 

A védelem szerint a vádlottak nem bűnösök, mert az építőipari vállalkozás nem a kölcsönök, hanem a gazdasági válság és az elvégzett munkák után be nem folyt bevételek miatt ment tönkre.

A tényleges fizetőképtelenséget a magyar állam által tulajdonolt Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és egyes román önkormányzatok szerződésszegő magatartása, valamint a gazdasági válság és mindezek összhatása okozta. A Szeviép Zrt. a kölcsönöket egyrészt olyan leányvállalatainak nyújtotta ésszerűen, amelyek a magyar állam részére végzett építési vállalkozási tevékenységet, másrészt olyan vállalkozásainak, amelyeknél a kölcsönnyújtás időpontjában reális esély volt a visszafizetésre– hangzott el Izsák Pétertől, a vádlott ügyvédjétől. 

Az elsőfokú eljárás a másod- és harmadrendű vádlottak védőbeszédeivel folytatódik csütörtökön.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!