2020. január 28.,
kedd, Károly, Karola napja

Utórengésektől és újabb cunamiktól tartanak

Hír TV

2018. december 26., szerda 16:48, frissítve: szerda 19:00

Elérte a 430-at az indonéz szökőár halálos áldozatainak száma. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy ne menjenek a part közelébe a kitört vulkán térségében, mert további utórengések lehetnek, amelyek újabb hatalmas hullámokat gerjeszthetnek. A túlélők egy része átmeneti szállásokon húzza meg magát.

Földön alvó emberek egy futsal stadionban. Indonéziában ezrek próbálják hasonló átmeneti szállásokon átvészelni a cunami pusztítása utáni időszakot.

A házamban nem keletkezett túl sok kár, de a tengerparti bódém megsemmisült - számol be Nur Hasanah.

Miért marad itt, hogy ha a házában nem keletkezett túl sok kár? 

Itt maradok mert félek, megvárom míg a kormány azt mondja, hogy teljesen biztonságos a helyzet számunkra.

Önkéntesek segítenek a rászorulókon, itt éppen leves készül instant tésztából és zöldségből. A túlélők között rengeteg a gyerek, velük külön foglalkoznak, énekléssel és játékokkal foglalják le őket.

Vasárnap óta vagyok itt. Túlságosan féltem a házunkban a katasztrófa miatt. – mondja egy másik túlélő, Puput Despriana.

A hatóságok továbbra is azt kérik a lakosságtól, hogy maradjanak távol a tengerparttól a hatalmas hullámok miatt. A szökőár azután árasztotta el Indonézia nyugati részét, hogy kitört Krakatau vulkán, ami földrengést okozott a tenger alatt. Az 5 méteres hullámok mindent letaroltak a parton Szumátra és Jáva szigetén. A természeti katasztrófának több száz áldozata van, amihez szakemberek szerint az is hozzájárult, hogy nem működött megfelelően cunami-riadó rendszer.