2021. 12. 02. Csütörtök Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vetítő 02:00

Belföld

Utcaátnevezés: eredménytelen volt a népszavazás

Eredménytelen volt az utcaátnevezések ellen tiltakozó népszavazás a Nógrád megyei Tolmácson. A több mint hatszáz választópolgár harmada járult csak az urnákhoz, miközben az eredményességhez ötven százalékot meghaladó részvétel kellett volna. A 200 megjelent szavazó közül 194 arra voksolt, hogy állítsák vissza a régi neveket.

A Nógrád megyei településen tavaly áprilisban határozta el a képviselő-testület, hogy felülvizsgálja az utcaneveket. Az Alkotmány utcából Sziluska utca, a Tolmácsi útból Szent Lőrinc út, a Béke térből pedig Kovács Géza tér lett. „1982-ben, amikor még kommunista rendszer volt, nemhogy Tolmács utcaneveit vették volna el, hanem Tolmács nevét is elvették; ugye Rétsághoz csatolták teljes egészében, tehát Rétság lettünk. És egy-két utcát is elvettek. '94-ben, leváláskor, sikerült leválni Rétságtól, akkor visszakaptuk a Tolmács nevét. És egyik utcánk, ami akkor Ságvári utca volt, az akkori testület visszaadta ennek a szájhagyomány alapján fennmaradt Szurdok utcát. Most a testület ez alapján döntött úgy, hogy felül kell vizsgálni az utca és a házszámozás szabályait, rendeletét, és úgy döntöttünk, hogy ezeket a régi utcaneveket visszahoznánk. Tehát a hagyományokat tisztelve, illetve az első díszpolgárunkat tisztelve lett így” – fogalmazott Hajnis Ferenc, Tolmács polgármestere.

A helyiek egy részének nem tetszett, hogy a megkérdezésük nélkül döntöttek az önkormányzati képviselők. „Úgy gondoltuk, hogy sértette az önbecsülésünket és a demokráciához való jogunkat. Tiltakozásba kezdtünk, aláírásgyűjtésekbe, amit a járási hivatalon keresztül a kormányhivatalhoz eljuttattunk – és elég procedúra az, amire eljutottunk idáig, hogy népszavazást kezdeményezzünk” – mondta Drajkóné Fodor Erzsébet, a Helyi Népszavazási Bizottság tagja.

A képviselő-testület egyébként összesen öt közterületnek adott új nevet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Brüsszeli bevándorlási politika

Menczer Tamás Facebook-videójában hangsúlyozta, hogy míg Brüsszel és Soros György értékként tekint a migrációra, addig Magyarország megállítani akarja azt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!