2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Ünnepek másként

  • Ünnepek másként

December nyolcadikát írunk. Ilyenkor már többen szokták latolgatni: vajon fehér karácsonyunk lesz-e az idén? A koronavírus-járvány azonban felülírta a megszokott életvitelt, így most ez a kérdés is feleslegessé vált. Lényegében mindegy, hogy fehérbe öltöznek-e az utcák vagy sem.

A miniszterelnök tegnap bejelentette, hogy a járványügyben jártas szakemberek javaslata alapján január 11-ig meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket. Hogy a szenteste bármiben kivétel lesz-e, arról december 21-én döntenek. Az viszont biztos, hogy szilveszterkor nem lehet a korábbiakhoz hasonlóan ünnepelni az új esztendő beköszöntét. Persze a boldogabb új év eljövetelét ettől még mindenki kívánhatja: legyen vakcina, hogy a megfertőződés senkinél ne jelentsen halálos ítéletet!

A járvány elleni védekezés természetesen nem csak a szentestéről és december utolsó napjáról szól. Lassan egy éve, hogy elszabadult a láthatatlan ellenség, amellyel az egész világ hadban áll. Világháború zajlik egy kizárólag elektronmikroszkóppal megfigyelhető ellenség ellen. A vírus tünetei viszont szabad szemmel is érzékelhetők, látjuk, halljuk naponta a hírekben, hogy milyen pusztítást végez. Még jobban tudják azok, akik megfertőződtek vagy beteg családtagjaik miatt kell aggódniuk. Nagy tisztelet az egészségügyi dolgozóknak, akik talán amikor ezt a pályát választották, álmukban nem gondolták volna, hogy ilyen helyzetben kell majd egyszer helytállniuk.

A háború azonban nemcsak a vírus és az emberi szervezet között zajlik, hanem politikai és gazdasági fronton is. A magyar kormánynak úgy kell levezényelnie a védekezést, hogy közben a hazai és a nemzetközi balliberális oldal össztüzét is állnia kell. A kormány szinte naponta jelent be újabb és újabb gazdaságvédelmi lépéseket, miközben folyamatosan tárgyal arról, hogy az országban mielőbb elérhetővé váljon a biztonságos vakcina.

Az Orbán-kormány nem tesz semmit, az Orbán-kormány magára hagyta az embereket, az Orbán-kormány tetézi a válságot, az ­Orbán-kormány csak a sportra költ, az Orbán-kormány hazudik, az Orbán-kormány hagyja meghalni az idős betegeket – nagyjából ezek és ezekhez hasonló elképesztő mondatok hangoznak el az ellenzék soraiban. Érdemes azonban a színfalak mögé kukkantani. A járvánnyal és a válsággal ugyanis nemcsak a kormánynak, hanem az ellenzék vezette önkormányzatoknak is szembe kell nézniük.

A kormány gazdaságvédelmi intézkedései között megtalálható a bértámogatás, az adócsökkentés, az adókedvezmények kiterjesztése, az ingyenes képzések bevezetése vagy éppen a beruházások ösztönzése. Ezzel szemben az ellenzéki települések vezetői minden területen megszorításokkal próbálkoznak. Ez utóbbi olyan, mintha a vízimentő nem mentőövet dobna a fuldokló nyakába, hanem súlyokat akasztana a lábára. Ha egy cég a túlélésért küzd, és megpróbálja megtartani a munkavállalóit, akkor egész biztosan nem az húzza ki a bajból, ha megemelik a befizetendő közterhek mértékét.

A kormány a válságban is azt teszi, amit előtte. Igyekszik fenntartani a gazdaság növekedését, a munkahelyek megőrzését, és jelen körülmények között is garantálja az uniós szinten is kiemelkedő magyar családtámogatás elemeit. Ennek köszönhető, hogy amíg a legtöbb európai országban a fiatalokat és a kisgyermekes szülőket érinti leginkább a krízis, addig hazánkban nem romlott jelentősebben a szülők helyzete. Ezt támasztja alá egy friss nemzetközi felmérés. Most vizsgázik igazán az elmúlt tíz év gazdaságpolitikája.

Mindezeken túl azonban nem árt emlékeztetni magunkat arra, hogy az idei karácsony legnagyobb ajándéka az lehet, ha segítünk megőrizni egymás egészségét.

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!