2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 19:10

Belföld

Uniós pénzből ír szélsőségesen kormányellenes cikkeket a Telex

A pályázat részletei nem elérhetőek. Sem a Telex, sem pedig az EU illetékes szerve nem válaszolt a Transzparens Újságírásért Alapítvány kérdéseire.

  • Uniós pénzből ír szélsőségesen kormányellenes cikkeket a Telex

Sorra jelentek meg a Telex felületén egyoldalú, kormánykritikus politikai narratívák mentén megfogalmazott cikkek EU-s témákkal kapcsolatban. A közös bennük, hogy ezeket a cikkeket az EU finanszírozza, a pályázat részletei azonban nem elérhetőek. Sem a Telex, sem pedig az EU illetékes szerve nem válaszolt a Transzparens Újságírásért Alapítvány kérdéseire. 

2023. szeptember 1-je óta ír cikkeket a Telex.hu EP 2024 címke alatt. Az ide tartozó cikkek alatt (és a címke címe alatt megjelent cikkek gyűjtőhelyén) a következő üzenet áll: „A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.”

A Transzparens Újságírásért Alapítvány megvizsgálta, hogy milyen cikkek születtek az EP 2024 címke alatt.

Tanulságos az eredmény: a cikkekben feltűnően sokszor jelenik meg a kormány és a kormánypártok, méghozzá negatív kontextusban. 2023. szeptember 1. és 2024. január. 16. között összesen 99 cikk született a címke alatt. A cikkek egy részében nincs említve a kormány, de amiben említve van, azon cikkek 93 százalékában inkább negatív kontextusban, 7 százalékban semlegesen. Arra is kíváncsiak voltak, hogy ezen cikkek milyen színben tüntetik fel az Európai Uniót (esetlegesen mennyire ütnek meg kritikus hangot a finanszírozóval szemben). Azonban, újból bebizonyosodott, hogy nincs független újságírás: a Telex cikkei a finanszírozót igen kedvezően mutatja be. A semleges és pozitív cikkek egymáshoz viszonyított aránya: 9 százalék semleges és 91 százalék pozitív. 

Az alapítvány az oldalán bemutat pár olyan cikket, amin jól látható, hogy a Telex cikkei hogyan helyezik olyan narratívába a cikkeiket, hogy az az Európai Uniót pozitív, a kormányt, vagy a kormánypártokat viszont negatív színben tüntesse fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!