2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Uniós fellépést sürgetnek a kárpátaljaiak érdekében

Európai összefogást sürget a kárpátaljai magyarok ügyében a Fidesz. Németh Szilárd a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülése után azt mondta, a katonai behívókat Kárpátalján nagyobb arányban kézbesítik, mint Ukrajna más területein. Ez a politikus szerint érinti a magyar mellett a lengyel és a román kisebbséget is. A Jobbik felszólította a kormányt, akadályozza meg, hogy akár egyetlen magyart is behívjanak katonai szolgálatra Ukrajnában.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjével érkezett a rendészeti államtitkár a nemzetbiztonsági bizottság ülésére. A tanácskozáson részt vett az országos rendőrfőkapitány is. A képviselők az ukrán háborús helyzetről és a kárpátaljai magyarság katonai szerepvállalásáról kérdezték a meghívottakat.

A testület szocialista elnöke szerint Ukrajnában elhúzódó háborúra kell számítani, a mozgósítás pedig súlyosan érinti a kétszázezer kárpátaljai magyart. „Egyelőre semmi jel nincs arra, hogy a magyar nemzetiségűeket nagyobb arányban hívnák be, de már ez is probléma, a számarányoknak megfelelő behívó is kockázatot jelent, nagyon durva helyzetben kell helytállniuk. Látható, hogy az ukrán hadsereg válságos állapotban van azon a területen, mert minden ott harcoló, így a magyarok is, komoly veszélynek van kitéve” – fogalmazott Molnár Zsolt.

A testület fideszes alelnöke azonban azt mondja, Kárpátaljáról arányaiban több embert hívnak be, mint Ukrajna más területeiről. Németh Szilárd közös európai fellépést sürget. „Nagyobb arányban történik a behívók kézbesítése, mint Ukrajna más területein. Ez nem csak a magyarokat érinti, a Kárpátalján élő valamennyi nemzetiség problémája, a ruszinoknak és a románoknak is ügy Kérdésemre, hogy a lengyeleket is érinti-e, azt a választ kaptuk, hogy igen. Érdemes lenne elgondolkozni uniós kontextusban ennek a kérdésnek a megválaszolására” – mondta a bizottság alelnöke.

A Jobbik szerint a kormánynak el kell érnie, hogy egyetlen magyart se sorozzanak be katonának Ukrajnában. „Nem ahhoz kell ragaszkodni, hogy arányosan sorolják be a kárpátaljai magyarokat, hanem ahhoz kell ragaszkodni, hogy egyetlenegy magyart se áldozzanak fel. Főleg egy olyan kormány ne áldozzon föl, amelyik évtizedek óta porig alázza kisebbségeit, természetesen a magyart is. Kizsákmányolja, huszadrangúnak tarja őket, viszont a háborúba az első sorban szeretné őket beáldozni” – nyilatkozta Mirkóczki Ádám

A rendészeti szervek egyelőre nem tartanak attól, hogy Ukrajnából menekülthullám indulna el Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!