2019. június 20.,
csütörtök, Rafael napja

Újraválasztották Prőhle Gergelyt

Hír TV

2018. december 11., kedd 08:18

Az egyházi intézmények kormány által is támogatott növekedésének csak akkor van távlatos értelme, ha az a gyülekezetek, lelki közösségek épülését is szolgálja, és ezen a téren sok a kihasználatlan lehetőség - mondta a Magyar Időknek Prőhle Gergely, akit harmadszor választottak meg a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjévé.

A lap keddi számában megjelent interjúban Prőhle Gergely kifejtette: a mai fiatalokat úgy kell tudatosan megszólítani az evangéliummal, hogy az olyannyira közkedvelt okos eszközöket is bevonjuk ebbe - nem helyettesítve persze a valódi közösséget. Az evangélikus közösséghez tartozás örömét kell megismertetni a gyerekekkel, ez biztosítja a gyülekezetek jövőjét is - fűzte hozzá.

Az országos felügyelő szerint a XXI. században egyházellenesnek lenni egész egyszerűen badarság. Különösen az elmúlt néhány év tapasztalata azt mutatja, hogy a felvilágosodás zászlóvivői, köztük az egyházellenesek, valamint a keresztény egyházak hívei látványos sorsközösségbe kerültek az iszlám fenyegetés hatására. A civilizációk harcában sokkal jobb esélyekkel indulunk, ha ezt a sorsközösséget mindkét tábor felismeri és nem egymást nyírja - mondta. Hozzátette: az európai értékrend a keresztény hitelvek és a felvilágosodás értékeinek finom egyensúlyából áll, amire érdemes nagyon vigyázni.

A migrációval kapcsolatban úgy vélekedett: a keresztény közösségeknek világosan különbséget kell tenniük migráns és menekült között. A politikai kommunikáció szükségképpen leegyszerűsítő ebben a kérdésben, de a helyzet igen komplikált. A valóban rászorulókon segíteni kell, leginkább úgy, hogy a menekülés okát igyekszünk megszüntetni.

Az adventről Prőhle Gergely kifejtette: az advent mindig a reményteljes várakozás ideje. Ahogy egyre több gyertyát gyújtunk meg, úgy nő a fény, lesz tisztább a látásunk, hogy el tudjuk választani a lényegtelent a lényegestől, a hamisságot az igazságtól. A várakozás beteljesedésének üzenete pedig az, hogy mégiscsak a reménység győzedelmeskedik - olvasható a Magyar Időkben.