2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Belföld

Újranyitják a Prisztás-aktákat

Megkezdődött a perújítási tárgyalás Portik Tamás és két társa ügyében a Fővárosi Törvényszéken. Ezzel már harmadszor tárgyalják újra első fokon a Prisztás József vállalkozó ellen 1996-ban elkövetett merénylet büntetőügyét.

  • Újranyitják a Prisztás-aktákat

Golyóálló mellényes, maszkos, géppisztolyos őrök, illetve a TEK emberei kísérték a vádlottakat a Prisztás-gyilkosság perújítási tárgyalására. A nyilvánosságot kizárták a tárgyalóteremből, csupán egy zárt láncú videórendszeren keresztül lehetett követni az eseményeket. Razzia című műsorunk úgy tudja, hogy a korábbinál is szigorúbb biztonsági intézkedéseket a Portik Tamás szökéséről szóló operatív információ indokolta.

Az elsőrendű vádlott a korábbihoz képest jelentősen megváltozott külsővel, hosszú hajjal, szakállal szemmel láthatóan lefogyva érkezett. A perújítás első tárgyalási napján a vádlottak nem tettek vallomást.

"-Portik urat kérdezem, hogy kíván-e vallomást tenni?

- Nem követtem el a bűncselekményeket, kérem, mentsen fel a tisztelt bíróság!"

- Hatvani úr kíván-e vallomást tenni?

- Én is csak annyit kívánok mondani a bűncselekmény kapcsán, hogy ez az egész egy koncepciós eljárás..." 

A Prisztás-per 2013 májusában kezdődött a Fővárosi Törvényszéken. A vádirat szerint az egykori olajmaffiózó Portik Tamásnak, és az éjszakai életből ismert, több szórakozóhelyet is üzemeltető Prisztás Józsefnek is ugyanaz a férfi, az alvilág pénztárosának tartott Lakatos András tartozott. A jelenlegi jogerős ítélet szerint Portik és Prisztás nem tudtak megegyezni, ezért Portik megbízta testőrét, Hatvani Istvánt, hogy végezzen a milliárdos üzletemberrel.

A vállalkozót 1996. november elsején, egy bicikliről lőtték fejbe a III. kerületi Ladik utcában. A jogerős ítélet 19 évvel később, 2016 májusában született meg, amelyben Portik Tamást felbujtóként 11 év fegyházra ítélték, a gyilkosságot végrehajtó Hatvani pedig tíz évet kapott. A Fővárosi Ítélőtábla ezután új eljárást rendelt el, a vádlottak büntetését pedig 15 évre emelték. Az ügyben 2017 végén állt be fordulat, ekkor ugyanis a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt életfogytiglanira ítélt Jozef Rohác magára vállalta a gyilkosságot.

A perújítási tárgyaláson a védelem egy fegyverszakértő, valamint a tanúk ismételt meghallgatását indítványozta, a másodrendű vádlott ügyvédje pedig kérte a védence büntetésének félbeszakítását is, amit azonban a bíróság elutasított.

A bíróság úgy ítéli meg, hogy ezen a pontján az eljárásnak, épp hogy csak a kezdetén, nincsen oka arra, hogy a büntetést félbeszakítsa– mondta Laczó Adrienn, bíró. Az ügyvédek elsősorban Jozef Rohác részletes vallomására voltak kíváncsiak, ezért indítványozták az ő meghallgatását is.

Elég nehéz a bizonyításban előrehaladni, míg Jozef Rohác vallomását alaposan meg nem ismerjük. Kitűzzük a következő tárgyalást, önöket szeretném személyesen előállítani, de Jozef Rohácot távmeghallgatás keretében fogjuk ide bekapcsolni– mondta a bírónő. A következő tárgyalást június 14-re tűzte ki a bíróság, amikor a tervek szerint meghallgatják Jozef Rohácot. Amennyiben a bíróság bizonyítottnak látja a szlovák bűnöző beismerő vallomását, fel kell mentenie a jogerősen elítélteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!