2021. 09. 23. Csütörtök Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 20:00

Belföld

Újra járnak a kukásautók, ismét van hulladékszállítás

Szerdán mind a 116 Pest és Nógrád megyei településen újraindult a lakossági kommunális hulladékszállítás. A katasztrófavédelem jelölte ki azokat a cégeket, amelyeknek kötelességük elszállítani a hulladékot. Az önkormányzati államtitkár a köztelevízióban pedig azt mondta: emiatt a díjak nem változnak, senkinek sem kell többet fizetni a szolgáltatásért.

Balassagyarmaton nem marad ki egyetlen nap sem a hulladékszállításból, mert az önkormányzat saját hatáskörében intézkedett. „Utasítottuk a városüzemeltetési kft.-nket, amely tizenöt településen lát el hulladékszállítást, hogy a szokott rendben folytassa tovább a munkáját” – mondta Csach Gábor alpolgármester Magyarország élőben című műsorunkban.

Viszont a Pest megyei Fóton a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai vitték el szerdán reggel a lakossági kommunális hulladékot. Napok óta gyűlt itt is a szemét, mert a szolgáltató, a Zöld Híd Kft. – anyagi gondjaira hivatkozva – nem szállította el azt.

Újraindult Mogyoródon is szemétszállítást. Itt az amúgy is szolgáltató, Zöld Híd kft. három autóval vitte el felhalmozódott lakossági hulladékot szerdán délelőtt. Ahogy a szintén Pest megyei Csömörön is. Csömörön egy hete halmozódott a lakossági hulladék, szerdán itt is újraindult a szolgáltatás. „Reméljük, abban a rendszerességben, ahogy eddig is történt, tehát, hetente elviszik a lakossági kommunális hulladékot és kéthetente a szelektívet” – fejezte ki reményét a Hír TV-nek nyilatkozva Fábri István polgármester.

A hulladékszállítás azért indult újra, mert – törvény szerint – a katasztrófavédelem kijelölte azokat a cégeket, amelyeknek kötelességük elszállítani a hulladékot. „A katasztrófavédelem a döntéseknek megfelelően tegnap megkezdte a határozatok kikézbesítését, mely alapján átveszi a hulladékszállítás irányítását – nyilatkozta az önkormányzati államtitkár szerda reggel, megjegyezve: – Egyébként ennek a kötelezésnek az átvételét tegnap a Zöld Híd vezetője megtagadta, ettől függetlenül ez természetesen érvénybe lépett, érvénybe léptethető. És ma reggel megindult a munka. A reggeli információk szerint azok a munkások, akik bementek a céghez, azok rendben fel is vették a munkát” – tette hozzá Pogácsás Tibor.

Aszódon viszont kérdéses még, hogy a zöldhulladékot mikor szállítják el. Információink szerint Nógrád megyében is van olyan település, ahol csak később indulhat újra a hulladékszállítás.

A Kossuth térre vitték a szemetet

A parlament elé, a Kossuth térre vittek szemetet a szocialisták – így tiltakoztak a kormány hulladékgazdálkodási döntései ellen. Az MSZP szerint ismét önkormányzati hatáskörbe kellene adni a feladatot, különben csak két hónapig lesz elég a pénz a szolgáltatásra. A szocialisták fővárosi önkormányzati képviselője szerint a nem megfelelő hulladékgazdálkodás miatt szaporodtak el a patkányok Budapesten.

A kormány csak tüzet olt a hulladékszállítás területén, jelentette ki az LMP szóvivője. Gál József közölte: működőképes rendszer biztosításához évente 30-40 milliárd forint többletforrásra volna szükség. Szerinte a rezsicsökkentés szólamával átverik az embereket, hiszen például a szemétszállítás valódi költségeit a magas adók, a többi között a 27 százalékos áfa formájában fizetik ki.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Újabb horrorvágóhidat leplezett le a NÉBIH

A helyszínen az ellenőrök gyomorforgató körülményeket tapasztaltak, az udvaron például rovarral szennyezett fagyasztott termékek is voltak. 2021. szeptember 23.

Letették az új mohácsi kikötő alapkövét

Mohácson letették az új országos közforgalmú kikötő alapkövét. A mintegy 7,8 milliárd forintos beruházás 2023. végére készül el. 2021. szeptember 23.

Mazsihisz: Ózd jobbikos alpolgármestere adjon magyarázatot!

Rossz érzéseket kelt a magyarországi zsidóság tagjaiban az ózdi alpolgármester fotója. 2021. szeptember 23.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!