2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Újraindítaná a Malévet az MSZP

Harmincmilliárd forintból újraindítható lenne az egy éve megszűnt Malév – véli az MSZP. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban úgy látja, ennyi pénz semmiképpen nem lenne elég a nemzeti légitársaság felélesztéséhez.

66 évnyi szolgálat után tavaly februárban leállt a magyar nemzeti légitársaság. A leállás közvetlen előzménye az volt, hogy az Európai Unió megállapította, a magyar kormány 2007 és 2010 között a Malév privatizációjával és a visszaállamosításával összefüggésben jogellenesen nyújtott 73 millió eurós állami támogatást a légitársaságnak. Az unió a szabálytalanul folyósított összeg visszafizetésére szólított fel.

A szocialisták ma már újraindítanák a nemzeti légitársaságot. Józsa István szerint ehhez elég lenne 30 milliárd forint. „Egy év bebizonyította, hogy gazdasági veszteséget is jelent a Malév hiánya. Úgy gondoljuk, hogy hozzátartozik az optimizmushoz, a reményhez, hogy a nemzeti légitársaság működik vagy nem. Véleményünk szerint Orbán Viktornak nem gáztárolót kellene venni 350 milliárdért. 30 milliárdból a Malév fölfelé indulna, újraindítható lenne” – tette hozzá az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A Nemzetgazdasági Minisztérium cáfol. Völner Pál szerint a kormány kiemelt célja, hogy létrehozzon egy budapesti székhelyű magyar légitársaságot, ám 30 milliárdos tőke csak akkor elég, ha egy nagy légitársasághoz csatlakozna az új társaság. Ilyen külföldi partner azonban még nem jelentkezett. „Furcsa, hogy pont az az MSZP ötletel, amely gyakorlatilag kilátástalan helyzetbe hozta a Malévet. Légitársaságot valóban lehetne 30 milliárdból indítani, kérdés, meddig repülne. A Malév 100 milliárdos adósságállománnyal fejezte be pályáját, ami egyrészt annak köszönhető, hogy az MSZP-kormány elhibázottan eladta a repülőteret, így a repülőtéri költségek fokozottan terhelték a társaságot. Volt egy elhibázott privatizációja a Malévnek, amiből sok-sok tízmilliárdos vesztesége származott. Új légitársaság esetén valószínűleg 30 milliárd nem lenne elég, hogy olyan optimális üzemméretet elérjen, ami miatt gazdaságosan üzemeltethető” – szögezte le Völner Pál államtitkár.

Az Országgyűlés kedden tárgyalja a Malév-vizsgálóbizottság jelentését. A 70 oldalas dokumentumban az áll, a 2002 és 2010 közötti előnytelen privatizáció, a csalárd módon megkötött finanszírozási szerződések és a három éven keresztül folytatott rablógazdálkodás pénzügyileg teljesen tönkretette a Malévot, önálló működését pedig gyakorlatilag ellehetetlenítette.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!