2021. 09. 20. Hétfő Friderika napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 07:50

Belföld

Újabb százmilliókat költenének a parkolásra Zuglóban

Vágó Gábor korábbi zuglói átláthatósági biztos szerint Karácsony Gergely is felelős a kerületnek milliárdos veszteséget okozó parkolási rendszer kialakításában. A XIV. kerület képviselő-testületének mai, rendkívüli ülésén a szocia­listák újabb kétszázmil­liós kiadást, míg a Fidesz vizsgálóbizottságot akar megszavaztatni.

– Az én feladatom annak ellenőrzése volt, hogy az önkormányzat megfelel-e a saját átláthatósági szabályai­nak. Ezt már tavaly januári kinevezésem után minden megszólalásomban egyértelművé tettem.

Most pont azért van balhé és ügy Zuglóban, mert a parkolással kapcsolatos minden döntés és szerződés nyilvános, a munkám tehát ebből a szempontból hatékony volt – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Vágó Gábor, Zugló tavaly novemberben leköszönt átláthatósági biztosa.

Az LMP európai parlamenti listavezetője szerint a kerületnek előnytelen, eddig milliárdos veszteséget termelő fizetőparkolási rendszert a képviselő-testület elé terjesztő Karácsony Gergelynek, Zugló polgármesterének közös a felelőssége az előterjesztést megszavazó képviselőkkel. Szerinte nem szabad megengedni, hogy bárki áldását adja tényleges verseny nélküli közbeszerzésekre.

A lap azon kérdésére, hogy átláthatósági biztosként tapasztalt-e jeleket arra nézve, hogy a 2017-es közbeszerzések egy része mögött MSZP–Fidesz-nagykoalíció lenne, vagy ahogy Várnai László önkormányzati képviselő fogalmazott, az MSZP erőltette át a parkolási rendszert, Vágó Gábor azt válaszolta: „Ez egy olyan kerületi politikai kérdés, amire nem volt és nem is lehetett rálátásom, tekintve, hogy 2017-ben történt, én pedig 2018 januárjától töltöttem be a pozíciót.”

Közben a mai zuglói rendkívüli testületi ülésen – mint azt a Magyar Nemzet már korábban megírta – a Fidesz javaslatára a parkolási rendszert vizsgáló bizottság felállításáról is dönthetnek a képviselők.

A testületi ülés meghívójában szereplő napirendi pontok között azonban a parkolási övezetek bővítése és ennek részeként több mint 157 millió forintért további parkolóórák beszerzése is szerepel.

Ha a képviselők elfogadják a Hajdú Flórián MSZP-s képviselő által jegyzett javaslatot, akkor az a kerületnek – az oszlopok üzemeltetési díjával együtt – újabb közel 200 milliós kiadást jelentene. Ő volt az, aki korábban az élőerős parkolás-ellenőrzés kiszervezését javasolta, amely évi 528 millió forintot visz el a parkolási bevételből. Az sem meglepő, hogy a mostani előterjesztésben is csak egy pályázó szerepel, az a C-WARE Kft., amely a korábbi tendereket is megnyerte.

A XIV. kerületi fizetős parkolás 2017-es bevezetése óta több mint 700 millió forint veszteséget okozott az önkormányzatnak, sőt a Karácsony Gergely által beterjesztett, majd elfogadott idei költségvetésben további 301 milliós veszteséget terveztek.

Mint arról korábban már több cikkben is beszámolt a lap, a Karácsony Gergely vezette Zugló az egyetlen a budapesti kerületek között, ahol a parkolási rendszer több száz millió forintos veszteséggel üzemel.

Az alkalmatlanságát már többször bizonyító, főpolgármesteri babérokra törő politikus ennek ellenére az ATV Start hétfői adásában azt hazudta, hogy nyereséges a rendszer.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Óvodát adták át Nekézsenyben

Az új Borsod-Abaúj-Zemplén megyei óvoda 25 férőhelyes, most 16 kisgyermek jár ide. 2021. szeptember 19.

Magyarországon járt a Baptista Világszövetség főtitkára

Habár Magyarországon békében és szeretetben élhetnek a keresztények, a világ számos pontján minden nap szinte a túlélésért kell küzdeniük – emelte ki Elijah Brown. 2021. szeptember 19.

Rusvai Miklós: Októberre begyorsulhat a járvány

Továbbra is az oltatlanok és a 60 év felettiek vannak veszélyben, és ezt támasztják alá a szomszédos országok adatai is. 2021. szeptember 19.

Legfrisebb híreink

Elhunyt Jeles Eszter zsoké

A 21 éves lány szeptember 5-én az Isztambulban rendezett Fegentri női amatőrlovas világbajnokságon szenvedett súlyos balesetet.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!