2021. május 9.,
vasárnap, Gergely napja

Újabb orvosi védőeszközöket szállító gép érkezett Magyarországra

Hír TV

2020. március 24., kedd 15:05, frissítve: kedd 18:20

Újabb, orvosi védő-felszereléseket szállító gép landolt Magyarországon. Hétfőn és kedden összesen csaknem 100 tonnányi maszk, kesztyű és védőruha, illetve több tucat lélegeztetőgép is érkezett. A létfontosságú termékeket az egészségügyi intézményekben használhatják fel az orvosok, ápolók védelmére, és az ellátásra szoruló betegek kezelésére.

"Hol van az a másfél millió maszk, miniszterelnök úr, amiről beszélt?!"

Így kérte számon a Párbeszéd társelnöke hétfőn a miniszterelnököt az Országgyűlésben. Szabó Tímea szerint Magyarországon nincs megfelelő mennyiségű védőfelszerelés az egészségügyben.

Hétfőn kora reggel, már a parlamenti felszólalásokat megelőzően megérkezett az első gép a budapesti Liszt Ferenc Repülőtérre, amelyen több tonnányi védőfelszerelést szállítottak. A szállítmány több mint 30 ezer védőruhát és 82 ezer orvosi maszkot tartalmazott.

A kedd reggel érkezett gép pedig több mint hárommillió maszkkal, 100 ezer teszttel és 86 lélegeztető géppel a fedélzetén érkezett.

A miniszterelnök hétfői tájékoztatóján közölte: Nyugaton szinte minden védőfelszerelésből hiány van, azonban a kormány és külföldön tartózkodó diplomatái folyamatosan dolgoznak azon, hogy hazánkba megfelelő mennyiségű maszk, kesztyű, védőruha és lélegeztetőgép érkezzen.

„Óriási tételeket kötöttünk le a szállítmányok folyamatosan érkeznek, de amikor én tájékoztatom önöket csak azokról a számokról, azokról a tételekről beszélek, amik tételesen megvannak és megérkeztek Magyarország területére a többi az bizonytalan, mint a kutya vacsorája, de remélem, hogy egyre újabb és újabb szállítmányok érkeznek meg Magyarországra több mint 10 repülőgép szállítmányt várunk.”

- hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette: a maszkok hazai gyártása is folyamatos. Kitért arra is: hogy csaknem 25 ezer orvost és 105 ezer kiképzett egészségügyi szakdolgozót lehet bevetni Magyarországon.

ITM: Lélegeztetőgépeket is hozott a Kínából érkezett újabb repülőgép

Hír TV