2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Domonkosok Magyarországon

Következik:

Napindító 04:00

Belföld

Újabb nyár, újabb fővárosi dugók

Hétfő reggel gyakorlatilag megbénult Budapest közlekedése, miután lezárták a budai alsó rakpartot a Döbrentei tér és a Halász utca között a Lánchíd felújítása miatt. A káoszt tovább tetézi a korábban elindított beruházások elhúzódása, illetve az, hogy a 3-as metró helyett ismét pótlóbuszok közlekednek a belvárosi és déli szakaszon.

  • Újabb nyár, újabb fővárosi dugók

„Élesben teszteli a főpolgármester úr, milyen az, ha le van zárva a rakpart. Látjuk” – írta Facebook-bejegyzésében Wintermantel Zsolt. A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetőjének megjegyzése egy általa közzétett Google Maps-képernyőfotóra vonatkozott, amelyen az látható, hogy gyakorlatilag a teljes budapesti közlekedés megbénult.

Tegnaptól a fővárosban – a Lánchíd felújítása miatt – lezárták a budai alsó rakpartot a Döbrentei tér és a Halász utca között. A Budapesti Közlekedési Központ korábbi tájékoztatása szerint ezt a szakaszt egészen augusztus közepéig nem használhatják az autósok. Alternatív útvonal nem sok van, az autó­sok a környező utcákat kényszerülnek használni, ahol emiatt óriá­si dugók alakultak ki.

Emlékezetes, szinte ugyanez volt a helyzet tavaly nyáron is. Megbénult a közlekedés, miután a Karácsony Gergely vezette főváros több rekonstrukciót is egyszerre indított el. 2020 tavaszán pedig egyik napról a másikra alakítottak ki biciklisávokat, többek között a Nagykörúton, ahol azóta szinte lehetetlen gépjárművel közlekedni.

A mostani korlátozás egész nyárra megnehezíti a fővárosi közlekedők életét. Ráadásul a 3-as metró helyett ismét pótlóbuszok közlekednek a belvárosi és déli szakaszon, és még mindig tart a Blaha Lujza tér felújítása, amely főként a gyalogosforgalmat korlátozza.

A fővárosi Fidesz-frakció vezetője, Wintermantel Zsolt – aki végzettségét tekintve közlekedésmérnök – a Magyar Nemzetnek korábban kifejtette, jelenleg az elképzelések megvalósításban van a hiba: egyik napról a másikra, előkészítés, felkészítés, társadalmi párbeszéd nélkül lezárták a Nagykörút egyik sávját, és sárga csíkkal, balesetveszélyesen kerékpársávokat alakítottak ki. 

– Ez nem az a fajta, helyes közlekedésszakmai megközelítés, amelyet az egyetemen tanultunk 

– mondta a szakember. 

Hozzátette, megérti, hogy a főpolgármester nem közlekedésmérnök, de a Városházán is és a BKK-nál is számtalan jó szakember van, akik korábban is meg tudták és most is meg tudnák oldani ezeket a feladatokat, ha a politika engedné nekik a szakmai munkát. 

– Szépen hangzik, hogy az embereknek akarják átadni a rakpartot, de nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet, ha pont azon a belvárosi szakaszon zárják le az utat, ahol a főváros észak–dél irányú közlekedése zajlik. Az emberek ugyanis nemcsak a fűben ücsörögni szoktak, hanem eljárnak dolgozni, bevásárolni, iskolába viszik a gyerekeiket, és néha szórakozni is mennek 

– magyarázta Wintermantel Zsolt. A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője kifejtette: ha Karácsony Gergely 2020 februárjában aláírja a Lánchíd felújításáról szóló szerződést – amit még Tarlós István idején készítettek elő –, akkor már lehetne ott közlekedni, és nem került volna legalább ötmilliárd forinttal többe a felújítás.

 Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!