2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Újabb döntéseket jelentett be a miniszterelnök

Hír TV

2020. szeptember 16., szerda 17:08

Szigorításokról döntött ma a kormány. Orbán Viktor miniszterelnök egyebek mellett arról tájékoztatott: legfeljebb 19 ezer 500 forint lehet a vírusteszt, a szórakozóhelyeknek pedig este 11 órakor be kell zárnia.

Az első hullámmal szemben csatát nyertünk, most szembe kell néznünk a második hullámmal. Most már felkészültebben és tapasztaltabban, ráadásul felvértezve egy nemzeti konzultációval

- kezdte beszámolóját a miniszterelnök.

Majd azzal folytatta, hogy a járványügyi szakemberek úgy vélik, hogy a második hullám decemberben vagy januárban éri el a csúcspontját, egész addig védekeznünk kell. Van egy haditervünk, amely arról szól, hogy hogyan védjük meg az időseket, hogyan gyógyítsuk meg a betegeket, mindezzel egy időben hogyan tartsuk fenn az ország működését - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök mindenkit megnyugtatott, hogy

az egészségügyet felkészítették, a védekezéshez szükséges felszerelések, kórházi ágyak, lélegeztetőgépek és az ezek működtetéséhez szükséges orvosok és ápolók megfelelő számban rendelkezésre állnak. Sőt ha kell, akkor a ma rendelkezésre álló 10 ezer ágyat akár két és háromszorosára is tudják növelni

- emelte ki a kormányfő.

19 500 forint lesz egy koronavírus-teszt

Ezt követően ismertette a kormányülés döntéseit. Elhangzott, hogy mivel a vírus t külföldről hurcolták be, ezért a beutazási korlátozásokat fent tartják. Kötelezővé teszik a maszk használatát a tömegközlekedési eszközök és az üzletek mellett most már a mozikban, a színházakban, az egészségügyi és szociális intézményekben és az ügyfélfogadási irodákban is. 

A teljes körű látogatási tilalmakat fenntartják a kórházakban és az idősotthonokban.

Október elsejétől csak hőmérőzés után lehet belépni az iskolákba a diákoknak és a tanároknak egyaránt.

A tesztek hatósági árát is megállapították, egy teszt 19 500 forintba kerül. S arról is döntöttek, hogy a szórakozóhelyeket este 11 órakor be fogják zárni.

Zárásként Orbán Viktor mindenkit arra kért, hogy az idősek és a betegek védelme érdekében tartsa be az előírásokat. 

Hír TV/Magyar Nemzet