2021. 12. 04. Szombat Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vetítő 02:00

Belföld

Tüttő Kata: Leállhat a metróközlekedés

Olyan sok a koronavírusos dolgozó, hogy veszélyben van a metró üzemeltetése - mondta a főpolgármester-helyettes az ATV-ben. A Főpolgármesteri Hivatal időközben arról tájékoztatott, hogy a következő három napban a BKV munkatársai közül 138-an kapnak koronavírus ellen oltást a Szent Imre Kórházban.

A közszolgáltatást végzők, köztük a metró dolgozóinak soron kívüli beoltását követeli a főváros. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes az ATV-ben azt mondta, annyi a koronavírusos beteg, hogy elképzelhető, le kell állítani a metrót.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület is megerősítette, hogy valóban nehéz a helyzet, még pedig azért, mert összesen mintegy 25 ember dolgozik forgalomirányítóként a 4 metróvonalon, amelyek között nincs átjárás.

Kerestük a metróvonalakat üzemeltető BKV-t is, hogy megtudjuk, hány beteg van a dolgozók között, és valóban veszélyben van-e a szolgáltatás, de adásunkig nem válaszoltak. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes kedden már azt nyilatkozta, hogy mégis elkezdődik a metró dolgozóinak soron kívüli oltása. A Nemzeti Népegészségügyi Központ híradónknak ezt nem erősítette meg.

Eközben a járművezetők felszólították a BKV-t, hogy az első hullámhoz hasonlóan ismét szüntesse meg az első ajtós felszállást, hiszen egyre többen betegszenek meg. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet közölte: amennyiben ez nem történik meg néhány napon belül, a sofőrök engedetlenségi akcióként nem fogják kinyitni az utasok előtt az első ajtót.

A szervezet szerint a BKV törvénysértő módon nem biztosítja a munkavállalók számára a foglalkoztatáshoz szükséges egészséges munkakörülményeket.

Oltást kap a BKV-nál kritikus munkakörben dolgozók egy része

A következő három napban a BKV munkatársai közül 138-an kapnak koronavírus ellen oltást a Szent Imre Kórházban - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-t. 

A BKV pandémiás terve egyértelműen meghatározza a munkakörök prioritását az oltások szempontjából, így első körben azokat oltják be, akiknek kiesése kritikus helyzetben veszélyeztetné a közlekedés fenntartását. Ebbe a körbe tartoznak - mások mellett - a forgalmi menetirányítók, a járműszerelő-specialisták vagy azok a munkatársak, akik nélkül az egész áramellátási rendszer üzemeltetése kerülne veszélybe - közölték.

A közlemény szerint "a kormány a főváros többszöri kérésére most végre belátta, mennyire fontos, hogy a fővárosi cégek kritikus területein dolgozó munkavállalók be legyenek oltva." A fővárosi cégeknél rengeteg olyan munkavállaló van, aki a szakterületén nélkülözhetetlen, így feltétlenül szükséges, hogy minél hamarabb megkapja a koronavírus elleni vakcinát - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége nevében a társelnökök, Karácsony Gergely főpolgármester és Soproni Tamás VI. kerületi polgármester legutóbb az iskolai és óvodai ügyeletben dolgozó pedagógusok mielőbbi beoltása érdekében fordultak a kormányzathoz.

A főpolgármester szerint "a kormánynak ideje lenne tanulnia az utóbbi napok káoszba fulladt intézkedéseiből és érdemben bevonni az önkormányzatokat az oltások megszervezésébe" - írták.

Közölték, a főváros továbbra is készen áll, hogy oltópontok felállításával, az oltások megszervezésével segítse a kormány munkáját. Kollégáik hetek óta különböző intézményeket vizsgálnak, amelyek alkalmasak arra, hogy oltópontot lehessen kialakítani bennük. Ilyen lehet például a Városligeti műjégpálya és a margitszigeti palackozóüzem épülete is - jelezték.

"A vakcinát adják ide, a többit megoldjuk" - zárta közleményét a Főpolgármesteri Hivatal.

HírTV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!