2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Trócsányi: Nyilvánvaló igazságtalanság az EP jogi bizottságának döntése

Megerősítette múlt heti döntését az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn, és fenntartja álláspontját, amely szerint összeférhetetlenség van Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között. A volt igazságügyi miniszter a hétfői bejelentésre úgy reagált, a bizottság döntése igazságtalan, amely nemcsak jogászként, de emberként is sérti őt, így ismét utalt arra, hogy bíróság előtt fogja megvédeni igazát.

  • Trócsányi: Nyilvánvaló igazságtalanság az EP jogi bizottságának döntése

Az EP jogi bizottsága (JURI) csütörtökön hallgatta meg Trócsányi Lászlót, majd titkos szavazással állapította meg az összeférhetetlenséget. Az akkori döntés hétfői megerősítése kapcsán Trócsányi úgy reagált, mély megdöbbenéssel értesült a történtekről. „A nyilvánvaló igazságtalanság, az átláthatóság teljes hiánya, a Szerződések szellemének és az Európai Parlament Eljárási Szabályzatának egyértelmű és szándékos megsértése, valamint a demokrácia alapvető elveinek és értékeinek be nem tartása azokra az időkre emlékeztet, amelyekről azt hittem, hogy többé már nem térnek vissza” - fogalmazott a korábbi igazságügyi miniszter.

Trócsányi László szerint a döntés nem csak a jogászt és a gondolkodót sérti rendkívül durván, hanem az egyént, magát az embert is. Hozzátette, a hivatkozott döntés valójában hazugságok, kontextusukból helytelenül kiemelt és tendenciózusan tálalt tények összetákolt gyűjteménye. Korábbi reakciójához hasonlóan ismét kilátásba helyezte, hogy igazát bíróság előtt fogja megvédeni.

„Trócsányi segített megvédeni Magyarországot a migrációtól, ez az igazi bűne”

Trócsányi László igazságügyi miniszterként segített megvédeni Magyarországot a migrációtól, az Európai Parlament (EP) bevándorláspárti képviselői viszont nem tűrik el, hogy az új Európai Bizottságnak olyan tagja legyen, aki lezárta a magyar határt a bevándorlók előtt - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn.

A közleményben arra reagáltak, hogy az EP jogi bizottsága megerősítette múlt heti döntését, és fenntartja álláspontját, amely szerint összeférhetetlenség van Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között.

A tájékoztatási központ azt írta, Trócsányi László „bűne”, hogy segített a kormánynak megvédeni Magyarországot a migrációtól, az ő segítségével alkották meg a jogszabályokat ahhoz, hogy senki se érkezhessen okmányok nélkül, szabálytalanul az ország területére.

Hozzátették: a bevándorláspártiak azt szeretnék, ha a határokat megnyitnák a bevándorlók előtt, ahogyan az új baloldali olasz kormány megnyitja a kikötőket előttük.

Szájer: A bizottság döntése politikai lincselés Trócsányi Lászlóval szemben

Gyáva döntésnek nevezte Szájer József fideszes EP-képviselő az Európai Parlament jogi bizottságának hétfői határozatát. A döntés a szakbizottság politikai megoszlását tükrözi - mondta a politikus hétfőn Brüsszelben, magyar újságíróknak.

Szájer József hangsúlyozta, hogy az EP jogi bizottságának eljárása a magyar biztosjelölttel szembeni „politikai lincselés”, „durva és gyáva” akció a szakbizottság baloldali politikai erőinek részéről. Semmilyen módon nem akarták támogatni Trócsányi László jelölését, büntetést akartak kiszabni rá, amiért megvédte a magyar polgárokat, amiért ő volt a jogi határzár létrehozója - mondta.

Az elutasított román jelölt adóssága rendezéséről értesítette az EP jogi szakbizottságát

Megkérdőjelezett fedezetű adóssága rendezéséről értesítette a Románia által európai biztosnak jelölt Rovana Plumb az Európai Parlament (EP) jogi szakbizottságát (JURI) - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség.

A közlekedési biztosi posztra jelölt Plumbnál csütörtöki meghallgatása alkalmával az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) összeférhetetlenséget állapított meg, és szavazattöbbséggel a kinevezési eljárás felfüggesztését kezdeményezte.

Plumb a JURI hétfői újabb ülése előtt levelet küldött a testületnek, amelyben azt írta: két ingatlant ajánlott fel hitelezőjének az EP-választások előtt felvett 800 ezer lejes (mintegy 170 ezer euró) kölcsön megtérítése címén, amelyet az illető elfogadott, így a JURI által megkérdőjelezett fedezetű és összeférhetetlenségi gyanút ébresztő tartozását rendezte.

A JURI múlt heti közlése szerint a román jelölt azért nem kapta meg az EP-s szakbizottság támogatását, mert nem számolt el olyan kölcsönökkel, amelyekből ingatlant vásárolt, illetve saját pártját támogatta.

Plumbnak egy 800 ezer euró értékű jelzáloghitele volt, amelyet 2007-ben vett fel házépítés céljából. Emellett egy magánszemély 800 ezer lej hitelt adott neki a májusi EP-választás előtt, ebből a pénzből támogatta pártját. Plumbnak ezt a pénzt vissza kellett volna kapnia a PSD-től, de a román állandó választási hatóság rendellenességet talált a párt kampányfinanszírozásában, és megtagadta 3,3 millió lejnyi (mintegy 700 ezer euró) kampánykiadás megtérítését.

„A jelzett megoldásnak késlekedés nélkül érvényt szerzünk, legkésőbb október 23-ig, amikor az EP-ben szavazni fognak az EB összetételéről, így az az adósság, amelynek rendezését önök aggályosnak ítélték, már nem létezik” - idézte a román biztosjelöltnek az EP jogi szakbizottságához küldött levelét a Mediafax hírügynökség.

Közben a bukaresti szociáldemokrata kormányt rendszeresen bíráló Klaus Iohannis jobboldali elnök konzultációt kezdeményezett a témában Viorica Dancila miniszterelnökkel. Az elnök korábban felszólította a kormányfőt, hogy vonja vissza Plumb jelölését, a román szociáldemokrata kormányzás újabb, az országot lejárató kudarcaként értékelve a jelölt leszavazását, ami kárt okoz Romániának. Iohannis szerdára hívta egyeztetésre Dancilát, aki azonban a hétvégén már jelezte: továbbra is kiáll Plumb uniós biztosi jelöltsége mellett.

MH/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Együtt küzdünk egy gigászi harcban, hogy felszabadítsuk nemzeteinket azon gonosz eők uralma alól, akik tönkre akarnak tenni minket - jelentette ki Donald Trump volt amerikai elnök, aki üzenetet küldött Budapestre, a CPAC Hungary elnevezésű rendezvényre. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!