2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Hitvallók és ügynökök 11:00

Belföld

Trócsányi: Magyarország érdekét szolgálják a közigazgatási bíróságok

  • Trócsányi: Magyarország érdekét szolgálják a közigazgatási bíróságok

Az igazságügyi miniszter értékelése szerint a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslat megfelel az európai normáknak, kiállja a Velencei Bizottság kritikáját és Magyarország érdekét szolgálja. Trócsányi László szerdán az Országgyűlésben a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslat, illetve az annak hatálybalépéséről szóló előterjesztés összevont általános vitájában úgy értékelt, Magyarország jogtörténetének kiemelkedő eseménye ezen javaslatok tárgyalása, egyben a rendszerváltás adósságának törvényi szintű rendezése is az önálló közigazgatási bírósági rendszer megteremtése.

A miniszter a 2020. január 1-jétől működő bíróságokról közölte, a közigazgatási bírók jogállása megegyezik a rendes bírókéval; mindenkit, aki jelenleg közigazgatási bíróként dolgozik, kérésére átvesznek az új bíróságokra. Ismertetése szerint az új közigazgatási bíróságok igazgatását nem az Országos Bírósági Hivatal, hanem a miniszter végzi. Hozzátette: a bírói testületek alapvetően véleményező, javaslattevő és konzultációs feladatokat látnak majd el, elsősorban a bírói életpályával, a bírák előmenetelével összefüggésben és a bíróságok működésének garanciális jellegű kérdéseiben.

Szél: Veszélyes húrokat pengetnek

A Fidesz a bíróságok maradék függetlenségét is megszüntetné – erről Hadházy Ákos és Szél Bernadett beszélt közös sajtótájékoztatón. A volt LMP-s képviselők ezt abból az alkalomból mondták, hogy az országgyűlés tárgyalni kezdte a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló előterjesztést. Hadházy szerint a szervezet élére Patyi András személyében olyan ember kerülhet, akinek korábbi munkahelyén, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen sokmilliárdos csalás gyanúját vizsgálja az Európai Unió és a NAV is. Szél Bernadett szerint a közigazgatási bíróságok létrehozása egyértelműen a kormány hatalmának a növelését szolgálnák.

„Ez egy politikai ügy a Fidesz számára, ez nem egy jogi ügy. Gyakorlatilag teljhatalma tudatában akarja bedarálni a független igazságszolgáltatás maradék részét. Azt tudjuk hogy Polt Péter eddig is hasznos szolgálója volt a Fidesznek, most Patyi András készül fel. […] Azt tudom mondani, hogy a Fidesz veszélyes húrokat penget, nem lehet egy országban sorra elzárni azokat a szelepeket, amiken keresztül a magyar emberek igazságérzete teljesülni tud. Nem lehet egy országban kicsinálni a gyülekezési szabadságot, a demokráciát, a jogállamot, az igazságszolgáltatást. Ennek nagyon rossz vége lesz, ha ezen az úton megy tovább a Fidesz” – fogalmazott Szél Bernadett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Súlyos vádak érték Osváth Zsoltot

Súlyos vádak érték Osváth Zsoltot

A Noryna Diamond néven ismert transznemű influenszer azzal vádolta meg a nyíltan homoszexuális youtubert, Osváth Zsoltot (VV Zsolti), hogy kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot, írta meg a Magyar Jelen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!