2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Belföld

Tranzit - Rétvári: A kereszténydemokráciában az alapértékek változatlanok

A kereszténydemokráciában az alapértékek változatlanok - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Tihanyban, a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó elnevezésű közösségi találkozón.

  • Tranzit - Rétvári: A kereszténydemokráciában az alapértékek változatlanok

 

 

Rétvári Bence a közösségi médiában online közvetített, Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselővel folytatott vitán úgy fogalmazott: a legkényelmesebb helyzetben Európában ma egy kereszténydemokrata politikus van, mert nem kell magyaráznia, hogy mint képvisel, hiszen generációk óta változatlanok az alapértékeik.

    Mesterházy Attila arról beszélt, hogy a munkásság tartalma és fogalma átalakult, ezért a korábbi munkás kategória helyett a jogfosztottak, az elesettek, és azok töltik ki a szociáldemokrácia hátországát, akiknek a hangja nem hallatszik távolra. Hozzátette: a baloldalnak önkritikát is kell gyakorolnia, mert az elmúlt időszakban sok esetben inkább a populisták tudták megszólítani a munkásokat.

    Rétvári Bence szerint európai és nemzetközi értelemben a liberálisok már teljes mértékben dominálják a szociáldemokrata pártokat, sőt sok kereszténydemokrata pártot is meg tudtak gyengíteni világnézeti alapjaikból. Ezzel szemben Magyarországon a kereszténydemokrata, néppárti kormányzás azt jelenti, hogy egy jobboldali, nemzeti kormány alapvetően baloldali ügyeket - mint a rezsicsökkentés, vagy a devizahiteles mentés - is képvisel - mondta.

    Mesterházy Attila szerint a baloldali gondolat több szempontból, például a piac szerepében különbözik a liberálistól, de vannak olyan kérdések, amelyekben a szociáldemokrácia is liberális értékeket oszt, például a demokrácia, az emberi jogok és a szabadságjogok terén.

    A vitában foglalkoztak az illegális bevándorlással, amelyről Rétvári Bence úgy vélte: az egyetlen hosszú távú és emberséges megoldás, ha helyben segítenek, ezt szolgálja a Hungary Helps Program is.

    Mesterházy Attila később többször is hazugságnak nevezte azt, hogy a baloldal támogatja az illegális migrációt. "Soha senki, semmilyen formában nem támogatta és nem támogatja az illegális migrációt" - jelentette ki a szocialista politikus. Felidézte: maga is 2015-ben egy konferencián azt mondta, hogy a problémát ott kell kezelni, ahol felmerül, és ott kell segítséget adni.

    Rétvári Bence erre reagálva felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldal az illegális migrációt támogató minden európai parlamenti és más javaslatot elfogadott, és még két héttel ezelőtt is a kvóta szerinti szétosztás javaslatát vetették fel.

    A családtámogatásokról szólva Mesterházy Attila a családi pótlék emelését fontos szociálpolitikai eszköznek nevezte, mert az alanyi jogon jár minden gyermek után. A családi pótlék emelése azt üzeni, hogy minden gyermek érték - mondta.

    Hozzátette: szó sincs arról, hogy a baloldal csak segélyekkel akarja eltartani az embereket, tisztességes béreket szeretnének, de az álláskeresési járadék folyósításának idejét is meghosszabbítanák, valamint csökkentenék az esélyegyenlőségeket.

    Rétvári Bence azt közölte: a kormány számára minden gyermek érték, és ezért költ Magyarország GDP-arányosan a legtöbbet az Európai Unióban családtámogatásokra. Jobban nőtt a munkához kötött támogatások értéke, mert a kormány azt szeretné, ha mindenkinek lenne munkája, és gyermeket is vállalna - hangoztatta.

    Kitért arra, a baloldal idején 11-12 százalék volt a munkanélküliség, most 3,9 százalék, és munkát is jóval könnyebb találni, mint tíz éve, a koronavírus-járvány miatti válság ellenére is. Hozzátette: a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása 2010-ben 18 százalékos volt, ma 42 százalékos.

    A kormánypárti politikus rámutatott: 2010-ben körülbelül 3,7 millió adófizető volt, most 4,7 millióan vannak, és a magyar munkavállalók sem annyira kiszolgáltatottak, mint korábban.

    Mesterházy Attila később arról is beszélt, hogy a demográfiai mutatók javítása komplex feladat, nem pusztán a családpolitikától függ a gyermekvállalás. Megjegyezte, vannak olyan családok is, amelyeknek a jelenlegi otthonteremtési támogatási rendszer nem jelent segítséget, ezért szerinte érdemes lenne kiegészíteni ezeket az eszközöket.

    Rétvári Bence erre reagálva azt mondta: a család- és otthonteremtési támogatások mindig a jobboldali kormány idején nőnek Magyarországon. Úgy fogalmazott: a családtámogatás egy érzelmi, értékválasztási, világnézeti, jövőképbeli kérdés.

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!