2024. 09. 12. Csütörtök Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Belföld

Tranzit fesztivál élőben a HírTV műsorán!

Vasárnapig tart az idei Tranzit fesztivált, amelyen a szokásoknak megfelelően több előadás, vita és beszélgetés várja az érdeklődőket. Akik nem tudnak személyesen részt venni a rendezvényen, a HírTV-n, a hirtv.hu-n, valamint Videa oldalunkon követheti figyelemmel a fesztivál egyes vitáit és előadásait, hiszen számos programról közvetítünk.

  • Tranzit fesztivál élőben a HírTV műsorán!

Hogyan hat az európai gazdaság lassulása a magyar növekedésre és milyen kihívásokkal kell szembenéznie a magyar gazdaságnak a veszélyek korában, többek között erről tartott előadást Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Tranziton.

Rogán Antal előadása elején tisztázta, melyek azok a stabil alapok, amelyekre egy társadalom gazdaságfilozófiájának épülnie kell. Ezek közül a legelső és a legerősebb, a munkaalapú gazdaság, ezt hirdette meg a kormány 2010-ben, akkor ugyanis az volt a helyzet, hogy az ország többsége nem dolgozott. Azóta viszont egymillióval több munkahely lett, a munkanélküliség pedig radikálisan csökkent. Rogán Antal szerint, ha ez változik, akkor van baj a gazdaságban, de – mint azt egy ábrával is alátámasztotta – nincs változás ezen a téren.

Mint mondta, a foglalkoztatottságot stabilan tudták tartani és a munkahelyeket is megőrizték a legnehezebb válságidőszakokban, a járvány és az energiaválság mellett is. A miniszter rámutatott 2010-ben az EU-átlag alatt 2023-ban viszont már az élmezőnyben volt a foglalkoztatottság Magyarországon.

Rogán Antal elárulta, mindezt nem érhette volna el a kormány megfelelő adópolitika nélkül, melynek fontos összetevője a mukáltatói adóterhek csökkentése.

Kijelentette, a munkát terhelő adók csökkentésének a keresetekre is volt hatása. Mint mondta, hiába érik a kormányt gyakran olyan vádak, hogy az adópolitikája a gazdagoknak kedvez, ennek a tények ellentmondanak. A statisztikák szerint ugyanis éppen a legalacsonyabb jövedelmi csoportok pénzügyi pozíciói javultak a legnagyobb arányban.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a magyar minimálbér nincs előkelő helyen az unióban, de a garantált bérminimum már a középmezőnyben van. Aláhúzta, a következő két esztendő fontos célkitűzése, hogy a minimálbért felzárkóztassák a garantált bérminimumhoz.

Rogán Antal foglalkozott a családtámogatási rendszerrel is. Mint mondta, fontos, hogy a demográfiai mutatókon javítsanak, de valójában a családtámogatások elsődleges célja az, hogy aki gyereket nevel, ne szegényedjen el. Ezért nőtt háromszorosára a családtámogatások mértéke 2010-hez képest.

Lényeges eleme a magyar gazdaságpolitikának az energiaszuverenitás és a rezsicsökkentés is – tette hozzá a miniszter. A magyar fogyasztók fizetik a legkevesebbet a villamos energiáért és a földgázért – hangsúlyozta.

Az eddig felsorolt intézkedések oda vezettek, hogy 2015 óta 1,1 millióval kevesebb ember él szegénységben hazánkban – húzta alá Rogán Antal.

Mindezen eredményt szuverén gazdaságpolitika nélkül nem lehet tartani – tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, az EU viszont elvárja, hogy eltöröljék a rezsicsökkentést, a társasági adó és az ingatlanadó növelését, a kétkulcsos adórendszer bevezetését, a 13. havi nyugdíj megszüntetését és a nyugdíjkorhatár emelését.

Rogán Antal azt is megjegyezte, alkalmazkodni kell a digitális gazdasághoz, ezért elindították a Digitális Állampolgárság Programot (DÁP). A miniszter azt jósolta, Magyarországon elsőként lesz meg az összes olyan digitális igazolvány, ami az egész EU-ban használható lesz.

A miniszter szerint a magyar gazdaság idén is növekedni fog, még az Európai Bizottság szerint is a legjobbak között vannak hazánk növekedései kilátásai, miközben háború van.

Élő közvetítéseink:

augusztus 23. péntek

10.30 - 11.30 Vihar, sziget - A magyar gazdaság esélyei a veszélyek korában - Rogán Antal előadása

15.30-16.30 Göröngyös úton - Orbán Balázs és Schiffer András vitája

augusztus 24. szombat

10.30-11.30 Hol a helyünk? - Magyarország külpolitikai mozgástere - Szijjártó Péter előadása

14.00-15.00 Mindenki függ valakitől - Lánczi Tamás és Ligeti Miklós vitája

17.00-18.00 Lázár János közlekedésügyi miniszter előadása

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Gulyás Gergely: A kormány kész pert indítani, ha az EU nem téríti meg a határrendészeti költségeket + videó

Vezércikk – Gulyás Gergely: A kormány kész pert indítani, ha az EU nem téríti meg a határrendészeti költségeket + videó

Perre mehet a kormány az Európai Bizottsággal, ha nem térítik meg a határőrizeti költségeinket, sőt: helyette még büntetnek is minket. Már csak egy kérdés fontos: milyen bíróság előtt. Mert az unió bírósága finoman szólva sem tűnik pártatlannak a migrációs bírság kiszabása óta. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!