2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Szinbád 11:05

Belföld

Tragikus a helyzet a Dunán, ez még a nemzetgazdaságnak is fájhat

A következő héten tovább apadhat a Duna vízszintje, pedig egy hajózási szakember más most tragikusnak nevezte a helyzetet. Az akadozó áruszállítás pedig akár nemzetgazdasági szinten is érezhető károkat okozhat. A 2004-es rekord ugyan még nincs „veszélyben”, a száraz idő miatt azonban egyelőre a szakemberek sem tudják, mikor érkezhet jelentősebb hullám a folyón.

  • Tragikus a helyzet a Dunán, ez még a nemzetgazdaságnak is fájhat

Partra vetett úszóház, algás, alig csordogáló víz, kikandikáló kövek mindkét parton: a száraz nyár miatt az esztergomi Kis-Dunából szinte eltűnt a víz. A fő ágban ugyan jobb a helyzet, de a folyó két partján ameddig a szem ellát, széles homoksáv jelzi az alacsony vízszintet. A Mária Valéria híd pillérein is jól kivehető, hogy az év nagy részében meddig szokott érni a folyó vize.

Egy vízi szállítmányozással foglalkozó cégvezető Híradónknak tragikusnak nevezte a helyzetet. A dunai hajóforgalomban jelentős korlátozások lépnek életbe. Az áruszállításban ez azt jelenti, hogy a szokásos rakomány egyharmadát pakolhatják csak fel a hajókra.

„Ezek komoly gazdasági károk, plusz ez nemzetgazdasági kár is. Tehát, ha belegondolunk, a magyar export–import is szenved, hiszen a piacok elvesztették a bizalmukat. Nem érnek időbe az áruk az Al-Dunára, nem érnek időben az áruk Rotterdamba. Nem érik el a tengeri hajókat, nem tudnak az exportőrök teljesíteni, nem tudnak az importőrök teljesíteni, tehát ez botrány” – fogalmazott Szalma Botond hajózási szakértő, a Plimsoll Zrt. vezérigazgatója.

A strandolókat már jóval kevésbé izgatják ezek a kérdések. Rengetegen használják ki, hogy a nyár végére helyenként 24-25 Celsiu-fokosra melegedett a Duna vize. A visszahúzódó folyó pedig kiváló strandokat szabadít fel.

Az alacsony vízállást ugyan a nagy teher-, és turistahajók sínylik meg a legjobban, de a motorcsónak tulajdonosoknak is óvatosnak kell lenniük.

 
Fotó: Mohai Balázs / MTI/MTVA
 

Szakértők szerint egyelőre nem tudni mikor várható jelentősebb hullám a Dunán. Az biztos, hogy egyelőre nincs utánpótlás a vízgyűjtő területeken, így a következő héten is tovább fog apadni a folyó.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Így értékelte Luciano Spalletti az albánok elleni meccset

Így értékelte Luciano Spalletti az albánok elleni meccset

Nem volt teljesen elégedett csapata játékával Luciano Spalletti, a címvédő olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki szerint együttesének sokkal határozottabban kell majd futballoznia csütörtökön, a spanyol csapat ellen, mint tette azt szombaton este Albániával szemben a németországi Európa-bajnokság B csoportjának első fordulójában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!