2024. 06. 19. Szerda Gyárfás napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Belföld

Továbbra is értékes pontokat ér a felsőoktatásban az önkéntes katonai szolgálat

Pluszpontokkal vághatnak neki a felsőoktatási felvételinek azok, akik sikeresen teljesítik az önkéntes katonai szolgálat kiképzését - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

  • Továbbra is értékes pontokat ér a felsőoktatásban az önkéntes katonai szolgálat

Emlékeztettek: szerda este hirdetik ki a 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzések felvételi ponthatárait.

Akik esetleg nem nyernek felvételt vagy más okból kell elhalasztaniuk felsőfokú tanulmányaik megkezdését, illetve szeretnék megtapasztalni, milyen a katonalét, azok számára kiváló lehetőség az idén szeptemberben negyedik alkalommal induló önkéntes katonai szolgálat - tették hozzá.

Felidézték, hogy a 2024/2025-ös tanévtől megváltoznak a felsőoktatási felvételi eljárás pontszámítási szabályai: az 500 pontos rendszerben a tanulmányi és érettségi eredményekre maximum 200-200 pont szerezhető, további maximum 100 pontot adhatnak a felsőoktatási intézmények az általuk meghatározott egyéb követelményekre, eredményekre.

Mindez viszont nem érinti az önkéntes katonai szolgálat teljesítésért járó többletpontokat. Aki elvégzi a 6, illetve 12 hónapos kiképzést, az biztosan megkapja az őt megillető 16, 32 vagy 64 pontot. Így az is lehetséges, hogy 500-nál is magasabb pontszámmal vághat neki a felvételinek - írta a tárca.

Közölték: az önkéntes katonai szolgálat programjának első része egy két hónapos alapkiképzésből áll, amely során a katonai érintkezés és a fegyveres harc alapvető ismereteit sajátíthatják el a résztvevők. Ennek végén mindenki eldöntheti, hogy az alapképzést folytatja vagy átmegy valamelyik műveleti besorolású alakulathoz, így akár harckocsizó, ejtőernyős vagy búvár kiképzést is választhat.

A kiképzés 6 hónapos teljesítésével 16 pont és a mindenkori minimálbérnek megfelelő illetmény, míg a speciális szakfelkészítés esetén 32 többletpont és a garantált bérminimum jár. Hat hónap után további fél évig lehet még folytatni az ÖKSZ-programot. Ezzel műveleti besorolású alakulatnál 64 pluszpontot lehet szerezni - ismertették.

Felhívták a figyelmet arra: az önkéntes katonai szolgálat önkéntes, bármikor megszüntethető, ugyanakkor már a kiképzés közben is bárki dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, vagy katonai elhivatottságát tanulmányai folytatása, illetve civil munkája mellett tartalékosként bizonyítja.

A kiképzések szeptember 11-én indulnak, tervezetten az ország valamennyi vármegyeszékhelyén, a Magyar Honvédség területvédelmi ezredeinél. Azok, akik teljesítik a program második ciklusát, megfelelnek a missziós feltételeknek és részt vesznek missziós felkészítésen, annak sikeres elvégzése után tartalékos vagy szerződéses jogviszonyban missziós szolgálatot is vállalhatnak.

A HM közleményében kiemelte: aki elmúlt 18 éves, magyar állampolgár, próbára tenné magát fizikailag és szellemileg, ugyanakkor a civil életben is hasznos ismereteket szeretne elsajátítani, az augusztus 31-ig jelentkezhet az önkéntes katonai szolgálatra a Magyar Honvédség erre kijelölt felületein.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Orbán Viktor: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát + videó

Vezércikk – Orbán Viktor: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát + videó

Gyors helyzetjelentést adott ma Orbán Viktor Brüsszelből, amiből az derül ki, hogy arrafelé nem nagyon értenek a szép szóból. A miniszterelnök szerint ugyanis semmibe vették az európai emberek akaratát, és a baloldallal és a liberálisokkal összeállt Néppárt leosztotta az EU vezető pozícióit. Minderről a Vezércikk vendégei, Boros Bánk Levente, Bencsik András és Szabó László is elmondják a véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Jön az önkéntes elvű haderő + videó

Jön az önkéntes elvű haderő + videó

Magyarország egyedül képviseli azt az álláspontot, hogy a békéhez vezető egyetlen út a tűzszünet és a béketárgyalások - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!