2022. 11. 30. Szerda András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

"...sírjuk felett száz virág..." 11:05

Belföld

Továbbra is eltartja a Jobbik a náci botrányba belebukó Szávay Istvánt

Az Origo birtokába jutott információk szerint közvetlenül a parlamentből való kibukása után Szávay István lett a kuratóriumi elnöke (és tagja) a Jobbikhoz ezer szállal köthető Magyar Szív – Magyar Szó Alapítványnak. A hivatalos bírósági nyilvántartás alátámasztja értesüléseket, amelyből kiderült továbbá az is, hogy éppen azt a Bencsik Jánost váltotta a szervezet élén, aki a helyére lett beültetve a magyar Országgyűlésben. A jelek szerint a Jobbik továbbra sem engedte el náci politikusának kezét.

  • Továbbra is eltartja a Jobbik a náci botrányba belebukó Szávay Istvánt

„Ha tippelnem kéne, azt mondanám, Szávay István nem jár azért rosszul, és nem lehetetlen, hogy a pártalapítványban találnak neki helyet havi másfél millió forintért” 

– jósolta Volner János, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője, miután Szávay István egy antiszemita felvétel nyilvánosságra kerülése miatt kibukott az Országgyűlésből. Azt, hogy a Jobbikban, és annak képviselőcsoportjában uralkodó viszonyokkal egykori frakcióvezetőként tökéletesen tisztában lévő politikus várakozása bejön-e, még nem lehet pontosan tudni, az viszont biztosnak látszik, hogy a Jobbik a legkevésbé sem engedte el antiszemita politikusának kezét. 

Még mindig a Jobbik egyik háttérszervezetét vezeti

„Maradok tehát, aki voltam, emberként, magyarként küzdök tovább mindazért, amiért eddig is tettem: egy szabad, független és büszke Magyarországért!” 

– január 31-én ezekkel a nagyzoló szavakkal kommentálta Szávay közösségi oldalán, hogy hivatalosan is benyújtotta lemondását Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. Soraiból egyértelműen az tűnne ki, hogy immár emberként, magyarként küzd a szebb jövőért, nem pedig jobbikosként. Csakhogy ez nem teljesen így van: az Origo birtokába  jutott információk szerint Szávay István lett a kuratóriumi elnöke (és tagja) a Jobbikhoz ezer szállal köthető Magyar Szív – Magyar Szó Alapítványnak.Ezt alátámasztja a hivatalos bírósági nyilvántartás is, amelyből az is kiderült, hogy Szávay nem sokkal bukása után, idén február 19-én került a szervezet élére. Érdekesség, hogy éppen azt a Bencsik Jánost váltotta a kuratóriumi elnöki tisztségben (addig közelében sem volt a szervezetnek), aki a helyére lett beültetve a magyar Országgyűlésbe. Jobbikos körökben köztudott, hogy a két politikus bizalmi kapcsolatban van, ameddig tudta, Szávay egyengette Bencsik politikai karrierjét.

Jelenleg a következő személyek vesznek részt az alapítvány irányításában:

Ahogy az látható, Szávay mellett Bányai Barna és Pallér Péter neve tűnik fel „a külhoni magyarság megmaradását, identitása megőrzésének segítését és támogatását” célul kitűző szervezet vezetőségében. Előbbit egy 2017-es blogbejegyzésben a külhoni Jobbik-csoportok egyik képviselőjének tituláltak, aki közösségi oldala szerint az Országgyűlés Hivatalában keresi a kenyerét, utóbbi pedig a párt felvidéki szervezője. A jobbikos alapítvány aktivitását jól mutatja, hogy múlt hét csütörtökön a dél-tiroli autonómiamodellt bemutató konferenciát szerveztek a parlamentben – dél-tiroli német és olasz szakértők jelenlétében, több nagykövetség érdeklődése mellett. A képek tanúsága szerint az eseményen részt vett Szávay István mellett Sneider Tamás Jobbik-elnök és Gyöngyösi Márton elnökhelyettes is, az összejövetelről pedig lelkesen számolt be a pártsajtó.

A szervezet tavaly közzétett beszámolójából kiderült, hogy összesen 33,5 millió forinthoz jutott az alapítvány, aminek mintegy ötöde, 6,5 millió forint ment a fizetésekre. Ez nagyságrendileg havi félmilliós összeget jelentett.

Feltehetően nem véletlenül tették bukása után Szávayt az alapítvány élére, de erről csak akkor kaphatunk majd pontosabb képet, amikor a Magyar Szív – Magyar Szó Alapítvány közzéteszi a 2019-es évre vonatkozó beszámolóját.

Origo/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!