2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Tovább koncentrálódhat Orbán Viktor kezében a hatalom

Hír TV

2018. április 28., szombat 17:06, frissítve: szombat 18:16

Új csúcsszerv élén irányítja majd a kormányzást Orbán Viktor, a miniszterelnöki kormányiroda a Miniszterelnökségen jön létre. A korábban kialakított kabinetstruktúra megmarad, az eddigi két – gazdasági és stratégiai –, kabinet mellett azonban létrejön egy nemzetbiztonsági is, amelyet Pintér Sándor vezet majd. A Hír TV által megkérdezett elemző szerint a korábbinál is koncentráltabb lesz a kormányzati munka.

A térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőbeszédet a hagyományos szigetközi gulyahajtáson.

„Itt van velünk Nagy István, újraválasztott országgyűlési képviselő, miniszter úr" – Nagy Istvánt már miniszterként konferálták fel, miután pénteken hivatalos lett, hogy ő lesz a negyedik Orbán-kormány agrárminisztere. Eddig a földművelésügyi minisztérium parlamenti államtitkáraként dolgozott

„Kérem türelmeteket, nem vagyok hivatalos.”

A felkért miniszter egyelőre türelmet kér, biztosan egyelőre csak annyit tudni, hogy a mostani Földművelésügyi Minisztérium elnevezés Agrár- és Vidékfejlesztési Minisztériumra változik. Arról viszont még nem jött hír, hogy az agráriumnak járó uniós pénzeket kezelő vidékfejlesztési államtitkárság visszakerül-e a vidékfejlesztési tárcához a Miniszterelnökségtől.

A Miniszterelnökségnek a súlya csökkenhet

Az Iránytű Intézet elemzője azt várja, hogy Gulyás Gergelynek kancelláriaminiszterként nem lesz akkora hatalma, mint Lázár Jánosnak. Kovács János szerint a korábbinál is koncentráltabb lesz a kormányzati munka.

„Egy hibrid ötvözet, amelyik egyre inkább a kormányfőnek a személyes hatalmát, a hierarchikus működést, a közvetlen politikai döntéshozatalt preferálja, és azt látjuk, hogy ciklusról, ciklusra Orbán Viktornak a személyes politikai befolyása a kormányzaton belül az egyre inkább erősödik. Ugye az angolszász modellben a primus inter pares, első az egyenlők között elv az nagyon régen megdőlt, gyakorlatilag az első Orbán-kormány idején sem működött. Sőt az előző ciklusban azt láttuk, hogy a kancelláraminiszter próbálta meg ezt az első az egyenlők között pozíciót felvenni a miniszterek között, nem véletlen, hogy egyébként Lázár János háttérbe szorult” – nyilatkozta Kovács János vezető elemző.

Rogán Antal az RTL Klub híradónak pénteken annyit már elárult, hogy a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda mellett létrehozzák a miniszterelnöki kormányirodát, amit közvetlenül Orbán Viktor irányít majd, és amelyen keresztül a kormányfő nemcsak a döntések előkészítésére lesz befolyással, de a végrehajtást ellenőrizni is tudja. „Gulyás Gergely miniszter úrral egy kiváló csapatot fogunk alkotni, ami még ki fog egészülni egy közigazgatási egységgel, mert a miniszterelnök alá fog tartozni, közvetlen miniszterelnöki irányítással a miniszterelnök kormányiroda, amelyik a kormány döntéseinek előkészítését és egyébként utána a kormány döntéseinek a végrehajtását felügyeli” – ismertette a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

A korábban kialakított kabinetstruktúra megmarad, az eddigi két – gazdasági és stratégiai – kabinet mellett azonban létrejön egy nemzetbiztonsági is, amelyet Pintér Sándor vezet majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!