2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Nincs meglepetés a kormánynévsorban

Hír TV

2018. április 27., péntek 20:02, frissítve: péntek 21:04

Egy sajtófőnöki közleménnyel vált hivatalossá a negyedik Orbán-kormány névsora. A lista megegyezik a kormányközeli sajtónak kiszivárogtatott nevekkel.

Tovább folytathatja miniszteri munkáját Pintér Sándor a belügyi- és Szijjártó Péter a külügyi tárca élén. Rogán Antal is megtarthatja propagandaminiszteri posztját, az igazságügyi miniszter a következő ciklusban is Trócsányi László lesz. Semjén Zsolt székét nem ingatta meg a skandináv vadászbotrány, miniszterelnök-helyettes marad, ráadásul bővülő hatáskörrel: a nemzetpolitika mellett az egyházügyekért is felel majd. Varga Mihály viszont szűkebb illetékességi területtel számolhat, a negyedik Orbán-kormányban nemzetgazdasági helyett csupán pénzügyminiszter lesz. 

Távozik a kormányból a kampányban óvodásokkal fotózkodó Simicskó István honvédelmi miniszter, helyére Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök érkezik. Arra a Kádár-korszak óta nem volt példa, hogy egy aktív katona vezesse a honvédelmi tárcát. 

Szintén új arcként érkezik a földmáűvelésóügyi tárca élére Nagy István, aki az államtitkári székből ülhet át a miniszteri bársonyszékbe.

A fejlesztési tárca megszűnik. A Seszták Miklós által irányított minisztérium feladatainak egy részét az eddig kormánybiztosként dolgozó Bártfai-Mager Andrea veszi át – ő felel majd a nemzeti vagyon kezeléséért. Az azonban a kormánynévsorból nem derül ki, hogy a közlekedés, vagy az energetika a jövőben mely tárcához kerül.

Az egészségügyet, oktatást, sportot és kultúrát is magában foglaló gigatárca élén Balog Zoltán revormátus lelkészt egy vallásos orvos váltja – az Emmi vezetésére Kásler Miklóst, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatóját kérte fel Orbán Viktor. A leendő miniszter egyébként néhány hete egy beszélgetésben arról értekezett, hogy nem hisz az ősrobbanásban, a halálos betegségek megelőzésére pedig a tízparancsolatot ajánlja.

„A legtökéletesebb népegészségügyi gyűjtemény, tudniillik a halálos betegségeknek a jó 70-80 százalékát a tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni.”

A Hódmezővásárhelyre visszatérő Lázár Jánost Gulyás Gergely követi a Miniszterelnökség élén. Az eddig oktatási ügyekért felelős államtitkár, Palkovics László pedig innovációs és technológiai miniszter lesz.

A negyedik Orbán-kormány a parlament május 8-i alakuló ülését követően kezdheti meg a munkáját.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!