2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Belföld

Tovább dolgozhat a korrupcióval vádolt bírónő

Nem függesztették fel azt a bírót, aki korrupcióval állt bíróság elé Debrecenben. A Nyíregyházi Törvényszéken dolgozik ma is, csak nem azon a területen, ahol az ügyészség szerint összejátszott az egyik ügyféllel. A bírónő tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, de vallomást a tárgyalóteremben sem tett.

A szabolcsi bírónőt azzal vádolják, hogy 2008 és 2010 között rendszeresen a másodrendű vádlott, H. Attila cégeit jelölte ki felszámolóként. Cserébe az ügyészség szerint több százezer forint kenőpénzt kért, és különböző kedvezményeket fogadott el. H. Attila gyakran a saját kocsijával vitte dolgozni a bírónőt, de megtörtént, hogy ő fuvarozta el Dorogról K.-né J. Judit édesanyját a 270 kilométerre fekvő Nyíregyházára. Egyszer pedig egy hosszú hétvégét is fizetett a felszámolási ügyekkel foglalkozó bírónőnek.

„Bírói esküjét folyamatosan megszegve, a H. Attila vádlottat érintő ügyekben részrehajlóan, H. Attila vádlott befolyását elfogadva, annak sorozatosan jogtalan előnyt biztosítva járt el” – olvasta föl a vádat Garzuli Éva ügyész.

A korrupcióval vádolt bírónőt nem függesztették fel, továbbra is a Nyíregyházi Törvényszéken dolgozik. Nem felszámolási ügyekkel foglalkozik, hanem cégbírósági bejegyzésekkel.

A bírónő tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, de vallomást a bíróságon sem tett. A megvádolt felszámoló, H. Attila igazoltan maradt távol a tárgyalásról. Őt egyébként az egykori kisgazda frakcióvezető, Bánk Attila védi.

A büntetőeljárás után dönthetnek a sorsáról

A megvádolt bíró sorsáról csak a büntetőeljárás lezárása után dönthet a szolgálati bíróság. Ezt az Országos Bírósági Hivatal elnöke mondta. Handó Tünde szigorítaná a büntetőeljárás alatt álló bírák felfüggesztésének szabályozását.

„Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, tehát akkor is így kell eljárni, hogyha egy bírót vonnak eljárás alá – mondta Handó Tünde. – Bár van a jogszabályban rendelkezés arról, hogy ilyen esetekben a fegyelmi eljárást automatikusan meg kell indítani, a szolgálati bíróság érdemi döntést akkor tud majd hozni, hogyha ez a büntetőeljárás is lezárul. Viszont ma még a törvény korlátok közé szorítja a felfüggesztés lehetőségét, azt tehát, hogy valaki a bírósági tevékenységben akár ítélkező bíróként, akár más formában ne vegyen részt. Én azt gondolom, hogy ezt a szabályt szigorítani kellene, hiszen semmiféleképpen sem vet jó fényt a bíróságra, hogyha egy büntetőeljárás alá vont bíró mondjuk a tárgyalóteremben a pulpitus mögé ülve más ügyfelek felett ítél – tette hozzá az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!