2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Törvénysértőnek találta a Kúria a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzését

Törvénysértőnek tartja a Kúria, az Európai Unió bíróságát kérdezni a bírói függetlenségről - ismertette döntését a legfőbb bírói fórum a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzésével kapcsolatban. Polt Péter legfőbb ügyész azért nyújtott be indítványt a Kúriához, mert Vasvári Csaba bíró előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett az EU bíróságánál, egy svéd állampolgár lőszerrel való visszaélés büntető-ügyének kapcsán.

  • Törvénysértőnek találta a Kúria a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzését

Évekkel ezelőtt indult büntetőeljárás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon egy feltehetően török származású svéd állampolgár ellen, lőszerrel való visszaélés miatt. Az ügyet felfüggesztették, mert Vasvári Csaba bíró előzetes döntéshozatali indítvánnyal, 3 pontban fordult az Európai Unió bíróságához. Elsőként azért, mert szerinte a vádlott anyanyelv-használati joga nem volt megfelelően biztosított. A második és a harmadik kérdés azonban már a magyar bírósági rendszer problémáiról szólt. Ezekben a hazai bírói függetlenség megállapítására kérték az uniós testületet, a bírói és ügyészi fizetésekkel, valamint kinevezésekkel összefüggésben.

Polt Péter legfőbb ügyész a Kúriánál támadta meg a svéd vádlott ügyének felfüggesztését, szerinte ugyanis a bíróságnak nem lett volna joga a luxemburgi testülethez fordulni.

A svéd férfi jogi képviselője azzal védekezett, hogy a Kúriának nincs hatásköre megmondani, hogy egy magyar bíró mit kérdezhet és mit nem.

A Kúria elnökhelyettese törvénysértőnek ítélte a PKKB végzését. Kónya István úgy vélte, Vasvári csupán ürügyként használta fel egy vádlott idegennyelvűségét.

Kónya István szerint a törvénysértő végzések kapcsán felmerülhet az eljárások elhúzása is, ami miatt sérülhet a tisztességes eljárás követelménye.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön belföldi vagy külföldi nyaralást tervez ezen a nyáron?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!