2022. 08. 17. Szerda Jácint napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:05

Belföld

Törvénysértőnek találta a Kúria a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzését

Törvénysértőnek tartja a Kúria, az Európai Unió bíróságát kérdezni a bírói függetlenségről - ismertette döntését a legfőbb bírói fórum a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzésével kapcsolatban. Polt Péter legfőbb ügyész azért nyújtott be indítványt a Kúriához, mert Vasvári Csaba bíró előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett az EU bíróságánál, egy svéd állampolgár lőszerrel való visszaélés büntető-ügyének kapcsán.

  • Törvénysértőnek találta a Kúria a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzését

Évekkel ezelőtt indult büntetőeljárás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon egy feltehetően török származású svéd állampolgár ellen, lőszerrel való visszaélés miatt. Az ügyet felfüggesztették, mert Vasvári Csaba bíró előzetes döntéshozatali indítvánnyal, 3 pontban fordult az Európai Unió bíróságához. Elsőként azért, mert szerinte a vádlott anyanyelv-használati joga nem volt megfelelően biztosított. A második és a harmadik kérdés azonban már a magyar bírósági rendszer problémáiról szólt. Ezekben a hazai bírói függetlenség megállapítására kérték az uniós testületet, a bírói és ügyészi fizetésekkel, valamint kinevezésekkel összefüggésben.

Polt Péter legfőbb ügyész a Kúriánál támadta meg a svéd vádlott ügyének felfüggesztését, szerinte ugyanis a bíróságnak nem lett volna joga a luxemburgi testülethez fordulni.

A svéd férfi jogi képviselője azzal védekezett, hogy a Kúriának nincs hatásköre megmondani, hogy egy magyar bíró mit kérdezhet és mit nem.

A Kúria elnökhelyettese törvénysértőnek ítélte a PKKB végzését. Kónya István úgy vélte, Vasvári csupán ürügyként használta fel egy vádlott idegennyelvűségét.

Kónya István szerint a törvénysértő végzések kapcsán felmerülhet az eljárások elhúzása is, ami miatt sérülhet a tisztességes eljárás követelménye.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!