2020. augusztus 9.,
vasárnap, Emőd napja

Törvénysértőnek találta a Kúria a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzését

Hír TV

2019. szeptember 10., kedd 18:43

Törvénysértőnek tartja a Kúria, az Európai Unió bíróságát kérdezni a bírói függetlenségről - ismertette döntését a legfőbb bírói fórum a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzésével kapcsolatban. Polt Péter legfőbb ügyész azért nyújtott be indítványt a Kúriához, mert Vasvári Csaba bíró előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett az EU bíróságánál, egy svéd állampolgár lőszerrel való visszaélés büntető-ügyének kapcsán.

Évekkel ezelőtt indult büntetőeljárás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon egy feltehetően török származású svéd állampolgár ellen, lőszerrel való visszaélés miatt. Az ügyet felfüggesztették, mert Vasvári Csaba bíró előzetes döntéshozatali indítvánnyal, 3 pontban fordult az Európai Unió bíróságához. Elsőként azért, mert szerinte a vádlott anyanyelv-használati joga nem volt megfelelően biztosított. A második és a harmadik kérdés azonban már a magyar bírósági rendszer problémáiról szólt. Ezekben a hazai bírói függetlenség megállapítására kérték az uniós testületet, a bírói és ügyészi fizetésekkel, valamint kinevezésekkel összefüggésben.

Polt Péter legfőbb ügyész a Kúriánál támadta meg a svéd vádlott ügyének felfüggesztését, szerinte ugyanis a bíróságnak nem lett volna joga a luxemburgi testülethez fordulni.

A svéd férfi jogi képviselője azzal védekezett, hogy a Kúriának nincs hatásköre megmondani, hogy egy magyar bíró mit kérdezhet és mit nem.

A Kúria elnökhelyettese törvénysértőnek ítélte a PKKB végzését. Kónya István úgy vélte, Vasvári csupán ürügyként használta fel egy vádlott idegennyelvűségét.

Kónya István szerint a törvénysértő végzések kapcsán felmerülhet az eljárások elhúzása is, ami miatt sérülhet a tisztességes eljárás követelménye.

Hír TV