2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

Történelmi mértékű béremelés kezdődött a közoktatásban

A Magyar Nemzetnek Maruzsa Zoltán a tanárok béremelésével kapcsolatban adott interjút.

  • Történelmi mértékű béremelés kezdődött a közoktatásban

A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára felháborítónak nevezte, hogy a baloldal vissza akarja vetetni Brüsszellel a tanárok és az óvónők megemelt bérének a fedezetét, de bízik benne, hogy az Európai Bizottság ellenáll a nyomásnak, és betartja az ígéretét. Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy nőtt a tanárképzésre jelentkező fiatalok száma, még a természettudományos szakok is népszerűbbé váltak.

– Megvalósult a pedagógusok történelmi léptékű béremelése. Mi érzékelhető most a köznevelésben?

– Azt tapasztalom, hogy a január 1-jétől megvalósított, átlagosan 32 százalékos tanárbéremelés, a 2025-ös béremelés tervei és a 2030-ig tartó távlatos perspektíva világossá tette mindenkinek, hogy itt valóban többéves, történelmi mértékű béremelés kezdődött el. Sokan nem is hitték, hogy végül annyit fognak kapni, amennyit megkaptak, olyan erősen állította nekik a szakszervezet és a dollármédia, hogy mindenki csak a minimumot kapja majd, hogy végül nagyon sokan csalódtak kellemesen. A tankerületi intézményekben a tanárok 65 százaléka kapott több mint 32,2 százalékos emelést.

– Hogyan változhat a tanári szakma elismertsége a fizetésemelésnek és az életpályamodell-törvénynek köszönhetően?

– A változás egyértelműen kedvező, ezt már a terepen is érezzük: a pedagógus foglalkoztatotti jogviszonyban dolgozók létszáma növekedésnek indult, a felsőoktatási felvételi jelentkezéseken pedig a második legnépszerűbb terület lett a pedagógusképzés. 

Minden szakon emelkedett a jelentkezők száma, több az óvodapedagógus, a gyógypedagógus, a tanító és a tanár, beleértve a természettudományos területet is. A 2025-re tervezett újabb béremeléssel a tanárok átlagbére el fogja érni a diplomás átlagbér nyolcvan százalékát, ami a rendszerváltozás óta a legmagasabb, legkedvezőbb arányt jelenti majd.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Budai Gyula feljelentése alapján, hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a hídpénzbotránnyal összefüggésben a rendőrség a nyomozást – jelentette be kedden, Facebook-oldalán a fideszes politikus.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Nemzetgazdasági miniszter: 2023 a visszaerősödés éve volt a turizmusban  + videó

Nemzetgazdasági miniszter: 2023 a visszaerősödés éve volt a turizmusban + videó

2023 a visszaerősödés és az új lendületszerzés éve volt a turizmusban. Az idei cél, hogy az ágazat tartós bővülési pályán maradjon, amivel hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez. Ennek kulcsa a turisztikai szereplők versenyképessége – hangzott el a turizmus tavalyi eredményeit és idei terveit felsorakoztató miniszteri sajtótájékoztatón.
Újabb fejlesztések a Ludovika Campuson + videó

Újabb fejlesztések a Ludovika Campuson + videó

A kormány másfél évtizedes munkájának eredménye, ahogy ma a Ludovika Campus kinéz – erről a miniszterelnök politikai igazgatója beszélt a Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ alapkőletételének ünnepségén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!