2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Tömegesen indíthatnak pereket a pedagógusok a bankolási költségeikért

Tömegesen indíthatnak pereket a pedagógusok a bankolási költségeikért. Egy pécsi tanárnő ügyében már ítélt a Kúria. Eszerint sem a munkabér átutalása, sem annak felvétele a bankszámláról nem okozhat többletköltséget a munkavállalónak.

„Az érdekegyeztető fórumban Pécsett volt egy megállapodás, hogy az önkormányzat, amennyiben megnyerem a pert, akkor fizetni fog.” Bankolási költségei megtérítéséért indított pert egykori munkáltatója, a pécsi önkormányzat ellen 2010-ben a pécsi tanárnő, Nagy Erzsébet. Bére utalásának költségeit, 5462 forintot követelt. Ügye 3 év alatt a Kúriáig és jogerős ítéletig jutott – eszerint a munkáltatónak 3 évre visszamenőleg fizetnie kell.

A törvény szerint a közszférában készpénzes bérfizetés nem lehetséges. Viszont az is szabály, hogy a munkavállalónak az utolsó fillérig jár a fizetése, vagyis nem okozhat számára többletköltséget a bankolás. „A perben azt mondta ki a bíróság a munkavállaló keresetére, hogy bankszámla-költségtérítést kell fizetnie a munkáltatónak a munkavállaló részére, és arra kötelezte a munkáltatót a bíróság ebben az ítéletben, hogy fizesse meg a bankkártyadíjat, a számlavezetési díjat és a tranzakciós díjat a munkavállalónak” – mondta Bodnár Lilla munkajogász.


A Kúria ítélete minden közalkalmazott számára iránymutató lehet, vagyis akár ezrével indulhatnának a perek a bankolási költségek megtérítéséért. A Pedagógusok Demokratikus szakszervezete azonban az egyezségben bízik, tárgyalnak az iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal és remélik, hogy év végéig lesz megoldás. Ellenkező esetben nem marad más, mint a bírósági út.

„Abban az esetben, ha nem történik meg ezeknek a kifizetése, akkor indulhatnak tömegesen a perek, mivel én úgy tudom, hogy Magyarországon nincsen precedensjog. Tehát erre való hivatkozással, hogy Nagy Erzsébet megnyerte a pert, ezzel biztos, hogy nem követelhetjük, hogy minden érintett megkapja a pénzét. De abban az esetben, hogyha itt egyedi perek indítására kerül sor, akkor természetesen szívesen segítünk a kollégáinknak. És hát biztos vagyok abban, hogy ezeket a pereket ők is meg fogják nyerni” – vélekedett Mendrey László, a PDSZ elnöke.

Ha nemcsak a pedagógusok, de a több százezer közszférában dolgozó is a bírósági út mellett dönt és nyer, az több milliárd forintos kiadást jelenthet a költségvetésnek.

A részletekért tekintse meg a Hír TV Bruttó című műsorát:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!