2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 23:00

Belföld

Többen vehetik igénybe a családi adókedvezményt

Január 1-jétől többen vehetik igénybe a családi adókedvezményt, a kismamák pedig dolgozhatnak a gyed mellett. Az új évvel emelkedik a minimálbér és a nyugdíj összege is.

Szerdától többen vehetik igénybe a családi adókedvezményt, a kismamák pedig a gyed és a gyes mellett is vállalhatnak munkát a jövőben. Január elsejétől emelkedik a minimálbér és a nyugdíj, 5 százalékra csökken az élő- és a félsertés áfakulcsa, valamint 10 százalékkal csökken a budapesti közlekedési bérletek ára. A 2014-es év is több jelentős változással indul, a megszokottól eltérően azonban több intézkedés is pozitívan érinti a pénztárcánkat.

A 2014-re várt inflációnál nagyobb mértékben növekszik a minimálbér, ami így mától 6 számjegyű lesz; a korábbi 98 000 forintról 101 500-ra emelkedik, míg a garantált bérminimum 114 ezerről 118 ezer forintra nő. Mivel a pedagógusok bére a minimálbérhez igazodik, ők is automatikusan többet kapnak. Emelkedik a közmunkások fizetése is. Egy képesítés nélküli közfoglalkoztatott 77 300 forintot, míg szakképesítést igénylő munkát végző társa 99 100 forintot keres mától. A nyugdíj összege 2,4 százalékkal lesz magasabb. A nyugdíjakkal azonos mértékben emelkednek a rokkantsági és rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadékok összege is. A január 1-jétől életbe lépő változások többsége a szociális és családügyi ágazatban történik. Mostantól például csak különleges esetekben fordulhat az elő, hogy 12 éven aluli gyerek gyermekotthonba kerül.

– Sokkal inkább a cél és a fontos üzenet az az, hogy családközeli helyzetbe, tehát nevelőszülőkhöz kerüljenek a gyerekek – mondta Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár. Ennek érdekében foglalkoztatási jogviszonnyá alakították a nevelőszülői jogviszonyt, és a bérüket is megemelték. Emellett a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti dolgozók is 5-11 százalékos béremelést kapnak. Mától lép hatályba a családi adókedvezmény kiterjesztése is.

„Oda kell figyelnünk azokra a családokra is, amelyek alacsonyabb jövedelműek és nem tudták teljes egészében kimeríteni ennek a kedvezménynek a lehetőségét” – fogalmazott Soltész Miklós.

Ez 260-270 ezer családot érint, összesen 52 milliárd forinttal több pénz marad náluk. Az intézkedés legnagyobb nyertesei azok a kétgyermekes háztartások lesznek, ahol a bruttó jövedelem 90 és 100 ezer forint között van. A kisgyermekeseknek kedvez, hogy a gyermek egyéves kora után a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka. A gyed extra bevezetésével pedig testvér születésekor megmarad az első gyerek után járó pénz is, így akár kétszeres gyedet, illetve gyest is lehet majd kapni. Újdonság, hogy mától a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók is jogosultak a gyedre.

„Mindenképp nagyon fontos egy új ápolási, az úgynevezett kiemelt ápolási díjnak a bevezetése. Ezt azok a nagyon súlyos helyzetben lévő, más támogatást nem kapó szülők, illetve közvetlen hozzátartozók kaphatják, akik súlyos fogyatékossággal élő fiatalt, de hozzáteszem, adott esetben idősebb embert is ápolnak” – közölte az államtitkár. Ez a változtatás 18 ezer családot érint, ők közel nettó 48 ezer forintot kapnak, ami több mint 1,7 milliárd forintot jelent a jövő évi költségvetésben. Emellett több mint nettó ötezer forinttal emelkedik az emelt összegű ápolási díj összege is.

Az első áfacsökkentés

Január 1-jétől a korábbi 27-ről 5 százalékra csökkent az élő- és a félsertés áfakulcsa. A vidékfejlesztési miniszter szerint ennek fő célja, hogy fehéredjen az ágazat, így megvédve az ágazatban veszélybe került munkahelyeket. „A feldolgozók és a sertéstartók is kedvező értékesítési lehetőségekhez jutnak, hiszen lényegesen olcsóbb lesz az élősertés és a hasított félsertés – mondta Fazekas Sándor. – Ez döntősen az élelmiszeripar számára lényeges, de aki vásárol élő sertést vagy hasított félsertést, vagy disznóhúst az is olcsóbban jut hozzá, hiszen egy féldisznó esetében mintegy ötezer forintos megtakarítást jelent mindez” – tette hozzá a tárcavezető.

A mindennapi megélhetést segítő intézkedések mellett számos más változás is életbe lép az új év első napján. Az egységes számlaképnek köszönhetően például átláthatóbbak lesznek a közüzemi számlák: a gáz-, a villany-, a távhő- és a vízszámlákra is egységes tartalmi és formai követelmények vonatkoznak majd.

Az új évben gyorsabb lesz az ügyintézés a kormányablakoknál az erre vonatkozó jogszabály-módosításnak köszönhetően. Január elsejétől egy helyen több ügyet is lehet majd intézni. Ingyenes lesz a bűncselekmény miatt elvesztett vagy megrongálódott személyi okmányok pótlása. Az új szabályok szerint családi pótlék vagy taj-kártya igénylésekor a kormányablaknál elég lesz egy példányban benyújtani a kérelmeket, és egyszerűsödnek a nemzetközi jogsegéllyel kapcsolatos szabályok is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!