2019. december 12.,
csütörtök, Gabriella napja

Több százezer nőt érintő adókedvezményt vezettek be

Hír TV

2019. január 14., hétfő 06:30

Több úgynevezett női megbetegedés is bekerült a vonatkozó kormányrendelet által meghatározott súlyos fogyatékosságok körébe. Január elsejétől így a minimálbér 5 százalékát igényelhetik az endometriózisban, a mellrákban, a méhnyakrákban vagy a petefészekrákban szenvedők. A négy legsúlyosabb női betegségen kívül két férfiaknál előforduló rákos megbetegedés is a listára került.

Több százezer nőt érintő adókedvezményt vezettek be január elsejétől. A személyi jövedelemadó-bevallások 40-es paragrafusa a tartósan betegek adókedvezményéről szól. Azok akik endometriózisban, méhnyakrákban, petefészekrákban vagy mellrákban szenvednek, már igényelhetik ez a fajta kedvezményt.

„Nemcsak, hogy a fizikai megpróbáltatások járnak költségvonzattal, hanem akár a lelki tényezők is. Ezt feldolgozni, gondolok itt pszichológusra, szexuálterapeutára a nőiség elvesztése folyamán egyéb más lelki tényező is előjöhet, tehát ennek van költségvonzata. Az adókedvezmény 2019 január egytől a minimálbér 5 százaléka, ami havonta 7450 forint” – mondta Sallai Krisztina, a Mályvavirág Alapítvány kuratóriumi tagja.

A betegségek tartós életminőség romlással járhatnak. Méhnyakrák vagy petefészekrák esetében akár a méh teljes egészét el kell távolítani, de endometriózis esetében több szerv összenövése miatt is komoly beavatkozások lehetnek szükségesek és gyakran meddőség is kialakulhat.

„Az endometriózis egy jóindulatú betegség a többivel szemben, de azt is szokták mondani, hogy rosszindulatúként működik, hiszen egy súlyos endometriózis esetén akár veseeltávolításra, béleltávolításra, hólyageltávolításra is szükség lehet” – mondta Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Nagyon sokszor élethosszig tartó kezelésekre van szükségük ezeknek a nőknek. Az összes betegségnél fontos az életmódváltás, ennek költségeit, illetve különböző gyógyszerek és segítő eszközök beszerzését is segíti az adókedvezmény.

„A mellráknál például rendszeres kiadást jelent a speciális melltartó, aztán a speciális melltartóba helyezhető szilikon protézis, a speciális fürdőruha. Ugye a mellrákosoknál például nagyon javasolt mozgásforma az úszás, ami ehhez szükséges az is egy különleges fürdőruha” – nyilatkozta Baródi Edit, a Mellrák Ellen Egyesület programkoordinátora.

A támogatást öt női szervezet összefogásával érte el a Női Liga. A kormányrendelet melléklete a négy legsűrűbb női betegségen kívül még a két leggyakoribb tartós és súlyos férfibetegséggel, a prosztatarákkal és a hererákkal is kiegészült.

„Összesen a nők közül 220 ezer érintett és a férfiak közül olyan 6 ezer fő. De azt is tudni kell, például, hogy férfiak közül vannak mellrákban érintettek is. Ezt nagyon sokan nem tudják és ezért is tartom én nagyon fontosnak, hogy felhívjuk a szűrővizsgálatok jelentőségére a figyelmet, mert az gondolom, hogy nagyon sok minden megelőzhető lenne, hogyha elvinnénk a családtagjainkat szűrővizsgálatokra” – mondta Sevcsik M. Anna, a Babagenetika Egyesület elnöke.

A magyar lakosság kevesebb, mint egyötöde mondhatja el magáról, hogy az elmúlt 2 évben elment valamilyen szűrővizsgálatra. Az Európai Unió tagországaiban évi 1,3 millió ember halálát okozza valamilyen daganatos megbetegedés. Itthon 32 ezren halnak meg évente rákban, ezzel Magyarország vezeti a rákstatisztikát.