2021. 10. 23. Szombat Gyöngyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 09:00

Belföld

Több százezer nőt érintő adókedvezményt vezettek be

Több úgynevezett női megbetegedés is bekerült a vonatkozó kormányrendelet által meghatározott súlyos fogyatékosságok körébe. Január elsejétől így a minimálbér 5 százalékát igényelhetik az endometriózisban, a mellrákban, a méhnyakrákban vagy a petefészekrákban szenvedők. A négy legsúlyosabb női betegségen kívül két férfiaknál előforduló rákos megbetegedés is a listára került.

Több százezer nőt érintő adókedvezményt vezettek be január elsejétől. A személyi jövedelemadó-bevallások 40-es paragrafusa a tartósan betegek adókedvezményéről szól. Azok akik endometriózisban, méhnyakrákban, petefészekrákban vagy mellrákban szenvednek, már igényelhetik ez a fajta kedvezményt.

„Nemcsak, hogy a fizikai megpróbáltatások járnak költségvonzattal, hanem akár a lelki tényezők is. Ezt feldolgozni, gondolok itt pszichológusra, szexuálterapeutára a nőiség elvesztése folyamán egyéb más lelki tényező is előjöhet, tehát ennek van költségvonzata. Az adókedvezmény 2019 január egytől a minimálbér 5 százaléka, ami havonta 7450 forint” – mondta Sallai Krisztina, a Mályvavirág Alapítvány kuratóriumi tagja.

A betegségek tartós életminőség romlással járhatnak. Méhnyakrák vagy petefészekrák esetében akár a méh teljes egészét el kell távolítani, de endometriózis esetében több szerv összenövése miatt is komoly beavatkozások lehetnek szükségesek és gyakran meddőség is kialakulhat.

„Az endometriózis egy jóindulatú betegség a többivel szemben, de azt is szokták mondani, hogy rosszindulatúként működik, hiszen egy súlyos endometriózis esetén akár veseeltávolításra, béleltávolításra, hólyageltávolításra is szükség lehet” – mondta Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Nagyon sokszor élethosszig tartó kezelésekre van szükségük ezeknek a nőknek. Az összes betegségnél fontos az életmódváltás, ennek költségeit, illetve különböző gyógyszerek és segítő eszközök beszerzését is segíti az adókedvezmény.

„A mellráknál például rendszeres kiadást jelent a speciális melltartó, aztán a speciális melltartóba helyezhető szilikon protézis, a speciális fürdőruha. Ugye a mellrákosoknál például nagyon javasolt mozgásforma az úszás, ami ehhez szükséges az is egy különleges fürdőruha” – nyilatkozta Baródi Edit, a Mellrák Ellen Egyesület programkoordinátora.

A támogatást öt női szervezet összefogásával érte el a Női Liga. A kormányrendelet melléklete a négy legsűrűbb női betegségen kívül még a két leggyakoribb tartós és súlyos férfibetegséggel, a prosztatarákkal és a hererákkal is kiegészült.

„Összesen a nők közül 220 ezer érintett és a férfiak közül olyan 6 ezer fő. De azt is tudni kell, például, hogy férfiak közül vannak mellrákban érintettek is. Ezt nagyon sokan nem tudják és ezért is tartom én nagyon fontosnak, hogy felhívjuk a szűrővizsgálatok jelentőségére a figyelmet, mert az gondolom, hogy nagyon sok minden megelőzhető lenne, hogyha elvinnénk a családtagjainkat szűrővizsgálatokra” – mondta Sevcsik M. Anna, a Babagenetika Egyesület elnöke.

A magyar lakosság kevesebb, mint egyötöde mondhatja el magáról, hogy az elmúlt 2 évben elment valamilyen szűrővizsgálatra. Az Európai Unió tagországaiban évi 1,3 millió ember halálát okozza valamilyen daganatos megbetegedés. Itthon 32 ezren halnak meg évente rákban, ezzel Magyarország vezeti a rákstatisztikát.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Békemenet és Orbán Viktor ünnepi beszéde – élőben a HírTV műsorán

A közvetítés a HírTV-n 13 óra 30 perctől, a csatorna Facebook- és YouTube oldalán pedig 13 órától kezdődik. Természetesen Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédét is élőben közvetítjük. 2021. október 23.

Nem beszélt a DK a 15 évvel ezelőtt történtekről a párt születésnapi ünnepségén

Gyurcsány Ferenc a 15 évvel ezelőtti eseményeket feldolgozó Elk*rtuk című filmet is bírálta pártja rendezvényén. 2021. október 23.

Meggyalázott demokrácia - kerítéskiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Meggyalázott demokrácia címmel nyílt fotókiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumnál. 2021. október 23.

Legfrisebb híreink

Csörte: Megismétlődhet 2006, ha nyer az ellenzék

A Csörte mai vendégei - Szanyi Tibor, aki szerint 2006-ban több rendőr sebesült meg mint, amennyi civil áldozat volt - Gaudi-Nagy Tamás, aki azt mondja, 2006-ban Gyurcsánynak pontos ismerete volt arról, hogy mi történik az utcákon. Vitájukat Kacsoh Dániel, a Mandiner újságírója és Szirmay Dávid a Blikk főszerkesztő-helyettese követte. Aki a szabályokat ma betartatta Pindroc Tamás.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!