2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Több ponton is változik a szociális rendszer

Emelkedő nyugdíjak és minimálbér. Részben átalakuló kafetéria és segélyezés. Bővülő otthonteremtési és családi adókedvezmény. Több ponton is változik a szociális rendszer 2015-ben.

Január 1-től emelkedik a minimálbér. A bérmegállapodás szerint 105 ezer forint lesz jövőre a minimálbér, míg a garantált bérminimum összege 122 ezer forintra emelkedik. A vállalkozási szférának ajánlott béremelés mértéke pedig 3-4 százalék lesz. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta: mivel a kormány 1,8 százalékos inflációt vár jövőre, a bérmegállapodás reálbér-emelkedést jelent majd. „A minimálbér emeléséről szóló megállapodás mögött az a közmegegyezés húzódik, hogy Magyarország jövője csak munkára építhető. A sikeres egyezség létrejötte azon alapult, hogy a felek továbbra is ragaszkodtak a korábban meghirdetett célokhoz, hogy a béremelések ne vezessenek munkahelyek megszűnéséhez, és vegyék figyelembe a vállalatok jövedelemtermelő és költségviselő képességét” – fogalmazott Varga Mihály.

Emelkednek a nyugdíjak is. Januártól 1,8 százalékkal emelik az öregségi nyugellátást és ugyanennyivel emelkedik az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, a rokkantsági ellátás és a fogyatékossági támogatás is.

Bevezetik az első házasok családi adókedvezményét: 2015-től minden pár, ahol legalább az egyik fél első házasságát köti, havi 5000 forintot írhat le adójából két éven keresztül, de legfeljebb addig, míg a gyermek születése miatt nem lesznek jogosultak a magasabb összegű családi adókedvezményre. A kormány a családi adókedvezmény bővítésével is a gyermekvállalást próbálja ösztönözni. „Négy év alatt folyamatosan megduplázzuk majd ennek az adókedvezménynek a mértékét, pontosan azért, hogy a második gyerek is megszülessen, hogy megszülethessen a harmadik mindazoknál, akik ezt szeretnék” – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Részben változik a béren kívüli juttatások adózása: az Erzsébet-utalvány, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás vagy az önkéntes pénztárakba való befizetés változatlan adóterhelésű marad, csak korlátozott, 200 ezer forintos összeghatárig. „200 ezer forint alatti kafetériánál a kafetéria adóelőnye nem változna semmit. Ez érinti a magyar polgárok túlnyomó többségét. Tehát a kiskeresetűeket ennél nagyobb kafetériával nem szokták jutalmazni, így az ő esetükben semmilyen változás nem következne be” – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

Még további 250 ezer forintig a Szép-kártyára lehet utalni pénzt a korábbi adózási feltételekkel.


Jövőre 60 milliárd forinttal több jut gyermekétkeztetésre. A kormány jelentősen kiterjeszti az ingyenes étkeztetésben részesülő gyermekek körét. Az új közétkeztetési rendszer célja a túlzott só, cukor, és zsírfogyasztás visszaszorítása, amellyel elkerülhetőek a későbbi szív- és érrendszeri betegségek.

Átalakul a segélyezés rendszere is. A szociális államtitkár szerint a kormány célja, hogy 2018-ra mindenkinek jusson munka, és hogy senki ne szoruljon segélyre. Eszerint megszűnik a rendszeres szociális segély: nem lesz adósságkezelési szolgáltatás, lakásfenntartási támogatás, de megszűnik a méltányossági közgyógyellátás és óvodáztatási támogatás is. A többi segély megmarad, de arról, hogy ki mennyi pénzt kaphat, a helyi önkormányzatok döntenek majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!