2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Belföld

Több pénz jut a gyerekek étkeztetésére

Idén 33 százalékkal több pénz jut a gyermekek étkeztetésére mint tavaly – jelentette be a szociális és családügyi államtitkár. Soltész Miklós hozzátette: a kabinet jövőre várhatóan további 7 milliárd forinttal emeli majd a támogatás összegét, így 2010-hez képest több mint 40 százalékos többletforrásból gazdálkodhatnak a gyermekétkeztetést ellátó intézmények.

Idén is az egyik nagyáruház látványkonyháján rendezték meg az Országos Közétkeztetői Szakácsversenyt. „A cél az volt főként, hogy kicsit felrázzuk a közétkeztetést az unalmas hétköznapokból és a modern újító gondolkodást megmutassuk nemcsak a csúcsgasztronómiában, hanem a közétkeztetésben is” – mondta Végh Tamás főszervező, mesterszakács.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete által szervezett megméretésen a cél nemcsak az volt, hogy finom menük készüljenek, hanem az is, hogy az áruk ne haladja meg a közétkeztetésben megszabott összeget. „Megfelelő listát kaptunk, amiből nekünk kellett összeállítanunk az általunk kitalált és elkészített ételeket. Kaptunk hozzá bizonyos nettó árakat, és a mi árainkkal kellett kiegészíteni, hogy megfelelő árat kapjunk. A végeredménynek 420 forint nettó összeget kell, hogy képviseljen. Ezt ki lehetett hozni az előírt alapanyagnormából” – közölte Gát Zoltán, a Vasi Fogadó Kft. ügyvezetője.

A versenymunkákat elküldik a különböző menzáknak, hogy ötletet adjanak ahhoz, hogyan lehet kevés pénzből is jó minőségű ételeket tenni a gyerekek asztalára.


A támogatásnak köszönhetően az intézményekben étkező egymillió bölcsődés, óvodás és iskolás gyermek közül már a múlt tanévben több mint 340 ezren teljesen ingyen, 202 ezren pedig féláron vehették igénybe az ellátást. „Mindenképp fontos ez a feladat, hiszen társadalmi szolidaritást jelez és ad át a rászorultaknak, és éppen ezért jövőre is emelkedik a 2014-es költségvetési tervben is – és valószínű, hogy meg is fog valósulni ez jövő évtől – 7 milliárd forinttal, ami közel 13 százalékos emelkedést jelent. Így a kormányzati ciklus alatt 2010-től elkezdve egészen 2014-ig bezárólag 40 százalékos emelkedést érünk el.

Soltész Miklós hozzátette: a kormány a támogatások növelése mellett a sikeres Mintamenza programot is folytatni kívánja a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!