2021. január 21.,
csütörtök, Ágnes napja

Több mint egymilliárdból újul meg a belváros

Hír TV

2018. november 2., péntek 17:04

Teljesen megújul Kaposvár belvárosa egy több mint 1,1 milliárd forintból megvalósuló beruházás után. A somogyi megyeszékhelyen egy olyan átfogó építési-felújítási program zajlik, melynek összértéke meghaladja a 180 milliárd forintot.

A beruházás keretében 22 önkormányzati tulajdonú üzlethelyiséget újítanak fel, korszerűsítik a fűtésüket és a világításukat. Megújulnak a zöldterületek, szökőkutak rekonstrukciójára kerül sor. Több új parkolót alakítanak ki, utcabútorokat helyeznek el, kerékpártárolókat létesítenek és bővítik a közterületi kamerarendszert. Azoknak a belvárosi társasházaknak a lakói, akik 50 százalékos önrészt vállalnak, kijavítják a homlokzatukat. Négy ilyen épületben élők már jelezték, kifizetik az összeget.

„Ezek a közterületi beavatkozások lehetőséget adnak arra is, mivel nagy területen helyezkednek el, hogy különböző egyéb pályázati pénzekből megvalósuló projektjeinket összekössék a környezetrendezésen keresztül. Ilyen például a Kaposvári Közlekedési Központ, amelyik teljesen átstrukturálja a belváros közlekedési rendszerét. Kapcsolódni fog az üzlet utcás felújítási programunkhoz is, pont a közterületeken keresztül, de a Csiky Gergely Színház előtti Zsolnay-kutas tér is szintén ebből a pályázatból újul meg” – mondta L. Balogh Krisztina, városi főépítész.

Kaposvár polgármestere szerint ez a beruházás is azt a célt szolgálja, hogy a városban élők komfortérzete erősödjön.

„Az évszázad beruházási programja folyik Kaposváron. Több mint 180 milliárd forintot költünk nagyon sok mindenre. Akkor, amikor az első kapavágást megtesszük, mindig fel kell tenni azt a kérdést, hogy az az egy forint, amit elköltünk az miért lesz jó. Miért lesz jó a kaposváriaknak. Ha ipari parkot létesítünk, azért, mert munkahelyük lesz. Utat újítunk fel azért, mert jó úton járhatnak. Ha a belvárost alakítjuk át, azért hogy érdemes lesz bejönni a belvárosi üzletekbe. Vagyis, hogy a kaposváriaknak jobb legyen. Ha arra a kérdésre nem tudunk választ adni, hogy az egy forint elköltésével mi lesz jobb a kaposváriaknak, akkor azt a pénzt kidobtuk az ablakon” – fogalmazott Szita Károly.

A több mint 1,1 milliárd forintos, teljes egészében uniós támogatásból megvalósuló beruházás 2019 tavaszára készül el.