2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Belföld

Több mint 100 településnek maradt nyakán a szemét

Nem tudják elszállítani a zöld hulladékot és a lomtalanítást száztizenhat Pest megyei településen- jelentette be a Zöld Híd Régió ügyvezető igazgatója. Gyenes Szilárd hozzátette, havi szinten 130 millió forintos mínuszban vannak, ezért csökkenteni kellett a szolgáltatások számát. A Fővárosi Közgyűlés ülésén is téma volt a szemétszállítás, Tarlós István viszont azt mondta, az ügyben már tárgyal a kormánnyal.

  • Több mint 100 településnek maradt nyakán a szemét

A Zöld Híd Régió telephelyén nem csupán egyetlen autót nem tudtak munkába állítani ma reggel. Ezen a telepen 29 autó működik, ebből a 29-ből ma reggel 17 nem tudott műszaki okok miatt kiállni.

Gémesi György – aki a Zöld Hidat működtető települések önkormányzati társulásának a vezetője is- azt mondta, a kommunális és a szelektív hulladék biztos elszállítása érdekében felfüggesztik az egyéb szolgáltatásokat.

„A lomtalanítás tavasz óta felfüggesztésre került, most a zöld hulladék, pontosan azért, mert az alapszolgáltatást veszélyeztetné. Tehát a kommunális hulladék és a szelektív hulladékgyűjtés az a továbbiakban is folyik, bízunk benne, hogy előbb vagy utóbb érkeznek járművek és meg tudjuk oldani a ránk nehezedő feladatokat” - nyilatkozta Gödöllő polgármestere. 

A cég ügyvezető igazgatója szerint havi szinten 130 millió forint hiányzik a büdzséből. A tervezett fejlesztéseket is leállították, így a hulladéktárolásra már nincs lehetőségük.

„A hulladékterünk ugyanúgy nem készült el. Itt eredetileg 2030-ig volt kidolgozva a műszaki, pénzügyi forgatókönyv, hogy mit kell tennünk, ennek alapján ha saját magunknál maradt volna ez a lehetőség, akkor már régen kész kellene, hogy legyen az új hulladéktároló ütem. Olyannyira nincsen, hogy ennek a régiónak a hulladékát gyakorlatilag naponta rakjuk kamionokra és közbeszerzési eljáráson kiválasztott gyáli hulladéklerakóba kerülnek, tehát itt már nincs tárolókapacitásunk" – fűzte hozzá Gyenes Szilárd, a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. vezetője.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, a Zöld Híd esete nem egyedi, de nem lehet országos problémáról beszélni.

„Az biztos, hogy a finanszírozásban az, hogy a számlák csúsztak és késtek, az nem jó senkinek sem, hiszen az a pénz finanszírozza az egész rendszert. Én azt gondolom, hogy a következő két hónapban nagyságrendekkel helyre fog állni ez a fizetési ütemezés, és ez azt jelenti, hogy a cégek is egyenesbe jutnak. De ez a pótlási kérdést nem oldja meg, azt a következő években kell megoldani” – mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. 

A hulladékgazdálkodás a Fővárosi Közgyűlés ülésén is téma volt. a főpolgármester azt mondta, a fővárosi helyzetről már tárgyalnak a kormánnyal, részleteket azonban nem árult el.

„Ha véglegesen lezárul a dolog, akkor egy pontos információt szeretnék közölni, nem szeretném helyesbíteni magamat” – mondta a téma kapcsán Tarlós István főpolgármester. 

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt 2016-ban vette át a számlázást, két év alatt pedig 20 milliárd forintot élt fel és további 20 milliárd forint hitelre volt szüksége. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

Április 30-án hirdeti ki másodfokú határozatát a Pécsi Ítélőtábla, a buszos ügy néven ismert perben. A vádirat szerint az eredeti árnál 666 millió forinttal többért vett Pécs használt tömegközlekedési járműveket. Első fokon a vádlottakat felmentették.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.
Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!