2023. 09. 24. Vasárnap Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Belföld

Több mint 100 településnek maradt nyakán a szemét

Nem tudják elszállítani a zöld hulladékot és a lomtalanítást száztizenhat Pest megyei településen- jelentette be a Zöld Híd Régió ügyvezető igazgatója. Gyenes Szilárd hozzátette, havi szinten 130 millió forintos mínuszban vannak, ezért csökkenteni kellett a szolgáltatások számát. A Fővárosi Közgyűlés ülésén is téma volt a szemétszállítás, Tarlós István viszont azt mondta, az ügyben már tárgyal a kormánnyal.

  • Több mint 100 településnek maradt nyakán a szemét

A Zöld Híd Régió telephelyén nem csupán egyetlen autót nem tudtak munkába állítani ma reggel. Ezen a telepen 29 autó működik, ebből a 29-ből ma reggel 17 nem tudott műszaki okok miatt kiállni.

Gémesi György – aki a Zöld Hidat működtető települések önkormányzati társulásának a vezetője is- azt mondta, a kommunális és a szelektív hulladék biztos elszállítása érdekében felfüggesztik az egyéb szolgáltatásokat.

„A lomtalanítás tavasz óta felfüggesztésre került, most a zöld hulladék, pontosan azért, mert az alapszolgáltatást veszélyeztetné. Tehát a kommunális hulladék és a szelektív hulladékgyűjtés az a továbbiakban is folyik, bízunk benne, hogy előbb vagy utóbb érkeznek járművek és meg tudjuk oldani a ránk nehezedő feladatokat” - nyilatkozta Gödöllő polgármestere. 

A cég ügyvezető igazgatója szerint havi szinten 130 millió forint hiányzik a büdzséből. A tervezett fejlesztéseket is leállították, így a hulladéktárolásra már nincs lehetőségük.

„A hulladékterünk ugyanúgy nem készült el. Itt eredetileg 2030-ig volt kidolgozva a műszaki, pénzügyi forgatókönyv, hogy mit kell tennünk, ennek alapján ha saját magunknál maradt volna ez a lehetőség, akkor már régen kész kellene, hogy legyen az új hulladéktároló ütem. Olyannyira nincsen, hogy ennek a régiónak a hulladékát gyakorlatilag naponta rakjuk kamionokra és közbeszerzési eljáráson kiválasztott gyáli hulladéklerakóba kerülnek, tehát itt már nincs tárolókapacitásunk" – fűzte hozzá Gyenes Szilárd, a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. vezetője.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, a Zöld Híd esete nem egyedi, de nem lehet országos problémáról beszélni.

„Az biztos, hogy a finanszírozásban az, hogy a számlák csúsztak és késtek, az nem jó senkinek sem, hiszen az a pénz finanszírozza az egész rendszert. Én azt gondolom, hogy a következő két hónapban nagyságrendekkel helyre fog állni ez a fizetési ütemezés, és ez azt jelenti, hogy a cégek is egyenesbe jutnak. De ez a pótlási kérdést nem oldja meg, azt a következő években kell megoldani” – mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. 

A hulladékgazdálkodás a Fővárosi Közgyűlés ülésén is téma volt. a főpolgármester azt mondta, a fővárosi helyzetről már tárgyalnak a kormánnyal, részleteket azonban nem árult el.

„Ha véglegesen lezárul a dolog, akkor egy pontos információt szeretnék közölni, nem szeretném helyesbíteni magamat” – mondta a téma kapcsán Tarlós István főpolgármester. 

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt 2016-ban vette át a számlázást, két év alatt pedig 20 milliárd forintot élt fel és további 20 milliárd forint hitelre volt szüksége. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Berobbant a lőporos hordó a Kaukázusban. Az ukrán háború tombolása közepette vitték dűlőre az azeriek régi történelmi konfliktusukat az örményekkel. A Globálban Vasa Lászlóval, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatójával beszélgetünk a témáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Pécsi Pride: Aki nem ugrál, az büdös náci

Pécsi Pride: Aki nem ugrál, az büdös náci

Aki nem ugrál, az büdös náci, hej-hej – ez a rigmus a Pécsi Prideon hangzott el, a menetet vezető kamionról. Az alacsony érdeklődés mellett zajló eseményen négyen mondtak beszédet, köztük a holland nagykövet és a hirhedt Pankotai Lili, volt pécsi gimnazista is.
Keresztényként próbálja beállítani magát Gyurcsány Ferenc

Keresztényként próbálja beállítani magát Gyurcsány Ferenc

Keresztényként kívánja láttatni magát Gyurcsány Ferenc, holott pártja rendszeresen az egyházakat támadja. A DK vezetője már 2014-ben azzal fenyegetőzött, hogy ha kormányra kerül ellehetetleníti az egyházakat, de arról is tanúbizonyságot tett már, hogy a katolikus vallás alapjaival sincs tisztában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!