2020. augusztus 13.,
csütörtök, Ipoly napja

Több mint 100 településnek maradt nyakán a szemét

Hír TV

2018. szeptember 26., szerda 17:16

Nem tudják elszállítani a zöld hulladékot és a lomtalanítást száztizenhat Pest megyei településen- jelentette be a Zöld Híd Régió ügyvezető igazgatója. Gyenes Szilárd hozzátette, havi szinten 130 millió forintos mínuszban vannak, ezért csökkenteni kellett a szolgáltatások számát. A Fővárosi Közgyűlés ülésén is téma volt a szemétszállítás, Tarlós István viszont azt mondta, az ügyben már tárgyal a kormánnyal.

A Zöld Híd Régió telephelyén nem csupán egyetlen autót nem tudtak munkába állítani ma reggel. Ezen a telepen 29 autó működik, ebből a 29-ből ma reggel 17 nem tudott műszaki okok miatt kiállni.

Gémesi György – aki a Zöld Hidat működtető települések önkormányzati társulásának a vezetője is- azt mondta, a kommunális és a szelektív hulladék biztos elszállítása érdekében felfüggesztik az egyéb szolgáltatásokat.

„A lomtalanítás tavasz óta felfüggesztésre került, most a zöld hulladék, pontosan azért, mert az alapszolgáltatást veszélyeztetné. Tehát a kommunális hulladék és a szelektív hulladékgyűjtés az a továbbiakban is folyik, bízunk benne, hogy előbb vagy utóbb érkeznek járművek és meg tudjuk oldani a ránk nehezedő feladatokat” - nyilatkozta Gödöllő polgármestere. 

A cég ügyvezető igazgatója szerint havi szinten 130 millió forint hiányzik a büdzséből. A tervezett fejlesztéseket is leállították, így a hulladéktárolásra már nincs lehetőségük.

„A hulladékterünk ugyanúgy nem készült el. Itt eredetileg 2030-ig volt kidolgozva a műszaki, pénzügyi forgatókönyv, hogy mit kell tennünk, ennek alapján ha saját magunknál maradt volna ez a lehetőség, akkor már régen kész kellene, hogy legyen az új hulladéktároló ütem. Olyannyira nincsen, hogy ennek a régiónak a hulladékát gyakorlatilag naponta rakjuk kamionokra és közbeszerzési eljáráson kiválasztott gyáli hulladéklerakóba kerülnek, tehát itt már nincs tárolókapacitásunk" – fűzte hozzá Gyenes Szilárd, a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. vezetője.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, a Zöld Híd esete nem egyedi, de nem lehet országos problémáról beszélni.

„Az biztos, hogy a finanszírozásban az, hogy a számlák csúsztak és késtek, az nem jó senkinek sem, hiszen az a pénz finanszírozza az egész rendszert. Én azt gondolom, hogy a következő két hónapban nagyságrendekkel helyre fog állni ez a fizetési ütemezés, és ez azt jelenti, hogy a cégek is egyenesbe jutnak. De ez a pótlási kérdést nem oldja meg, azt a következő években kell megoldani” – mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. 

A hulladékgazdálkodás a Fővárosi Közgyűlés ülésén is téma volt. a főpolgármester azt mondta, a fővárosi helyzetről már tárgyalnak a kormánnyal, részleteket azonban nem árult el.

„Ha véglegesen lezárul a dolog, akkor egy pontos információt szeretnék közölni, nem szeretném helyesbíteni magamat” – mondta a téma kapcsán Tarlós István főpolgármester. 

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt 2016-ban vette át a számlázást, két év alatt pedig 20 milliárd forintot élt fel és további 20 milliárd forint hitelre volt szüksége.