2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Belföld

Több magyar jön haza, mint amennyi elmegy

Nagy pofon ez a balliberális pártoknak, akik hisztériakeltés céljából folyamatosan azt hangoztatják, hogy minden magyar külföldre menekül. Ez az ő kormányzásuk alatt így történt, de úgy néz ki, a családbarát Orbán-kormánynak lassan, de sikerült visszafordítania a tendenciát. Többen jönnek haza, mint amennyien elmennek.

  • Több magyar jön haza, mint amennyi elmegy

Sok-sok év után először fordult elő, hogy 2018-ban több Magyarországon született ember tért haza, mint ahányan elvándoroltak, azaz pozitív volt a nettó migrációs egyenleg. Ha ehhez hozzávesszük a már külföldön született magyarokat is, akkor tízezer fős többletet mutat az egyenleg – írja a Portfolio a KSH Statisztikai Tükörkiadványára hivatkozva, melyet a 888 szemlézett. 

Ez szám szerint azt jelenti, hogy tavaly 20 ezer itthon született magyar tért haza az országba, miközben 18 150-en távoztak külföldre. Ha ehhez hozzávesszük a külföldön született magyarokat, akkor tavaly kereken tízezerrel többen jöttek az országba, mint ahányan elmentek, ugyanis 8150 olyan ember is az országba költözött, aki külföldön született.

A KSH anyaga kiemeli, hogy tavaly a nemzetközi vándorlás összességében 27 ezer fővel mérsékelte a népességfogyást, vagyis a tízezres nettó migrációs egyenleg mellett további 17 ezer nem magyar állampolgár is érkezhetett az országba.

A pozitív vándorlási egyenleg leginkább Budapesten, valamint Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében csökkentette a népességfogyást. A főváros évek óta kiemelkedik a nemzetközi vándorlás tekintetében, 2018-ban szintén az átlagosnál sokkal többen érkeztek Budapestre külföldről. A nemzetközi vándorlás népességszámra gyakorolt negatív hatása csak Baranya megyében volt érzékelhető – teszik hozzá.

Ha mégis valaki úgy dönt, hogy szerencsét próbál más országban, akkor az nagy valószínűséggel elsősorban Németországot, Ausztriát vagy az Egyesült Királyságot választja. Ennek megfelelően ezekből az országokból térnek haza a legtöbben.

A hazatérők 65 százaléka 40 évesnél fiatalabb és 29 százaléka 30 év alatti volt. 56 százalékuk férfi, jellemzően nőtlenek (53 százalék), de a kivándorló magyarokhoz viszonyítva körükben magasabb a házasok aránya (35, illetve 24 százalékos).

Habár egyes statisztikai adatok ellentmondhatnak egymásnak, az átfogó tendenciákat illetően biztosak lehetünk abban, hogy az utóbbi években csökkent az elvándorlási kedv és nőtt a hazatérési hajlandóság.

888

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!