2021. április 17.,
szombat, Rudolf napja

Több helyen is megvalósult már az ellenzéki összefogás

Hír TV

2019. március 19., kedd 21:12, frissítve: szerda 07:15

Az ellenzéki pártok korábban még elutasították az együttműködést a Jobbikkal. Tavaly az országgyűlési, idén pedig a májusi európai parlamenti választáson sem tudtak közös jelölteket állítani. Az önkormányzati választásokra viszont a Jobbik antiszemita botrányai ellenére is több helyen megvalósul az összefogás.

Elsőként Egerben jelentették be még március elején, hogy az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum is beáll Mirkóczki Ádám, a Jobbik politikusa mögé.

„Eger lakossága és szerintem az ország döntő többsége azt gondolja és azt vallja, és mi ezzel találkozunk most már hosszú hónapok óta nap mint nap, hogy ne egymás ellen, hanem egymásért és közös jó ügyekért jó célokért, jelen esetben a városért kell dolgoznunk, ennek az igénynek tettünk most eleget” – mondta Mirkóczki Ádám.

Kedden az MSZP elnökhelyettese jelentette be, hogy Komlón is egy közös jelölt indul a Fidesz ellen. „LMP, az Új kezdet, MSZP, DK, Momentum, a Tisztelet Komlónak Egyesület, a Jobbik és a Vállalkozók klubja” – sorolta Szakács László az együttműködőket.

Pártok és civilszervezetek is támogatják, hogy Ferenczy Tamás induljon a Komló Összeköt nevű egyesület színeiben a polgármesteri székért. A Jobbik sorozatos botrányai Komlón sem akadályozták az összefogást.

„Messze nem voltak olyan nagy problémák, mint ahogy azt néha kívülről is éreztük, vagy érzékeltük és amikor leültek egymással beszélni, akkor tényleg egy cél, a város vezette őket” – mondta Ferenczy Tamás, polgármesterjelölt.

Budapesten az LMP mellett a Jobbik is támogatja Puzsér Róbert főpolgármester-jelölti indulását. „Egy megállapodást fogunk aláírni, amely innentől kezdve három fél megállapodása, amelynek révén megpróbáljuk azt a nagyon kemény munkát tető alá hozni, hogy egy olyan új pólust hozzunk létre, amelyre szüksége van Magyarországnak” – mondta Sneider Tamás, a Jobbik elnöke.

A Mi Hazánk Mozgalom alelnöke szerint elvtelen összeborulás valósult meg a baloldalon. Novák Előd hozzátette, pártja nem lenne hajlandó együttműködni az ellenzéki pártokkal.

„Egészen elvtelen az az összeborulás, ami egyfajta trágár-koalícióként egy trágár jelszó alatt megvalósulni látszik az immár egyesült balliberális oldalon. Ezzel szemben a Mi Hazánk Mozgalom is bizonyítja, hogy az ellenzéknek nem az egésze hajlandó egy ilyen elvtelen összeborulásra, hiszen mi se Gyurcsány, se Orbán rendszerével nem szeretnénk kollaborálni, együttműködni. Mi egy olyan alternatívát szeretnénk megmutatni, ami inkább a harmadik útnak, a nemzeti összefogás alternatívájának tudok nevezni a MIÉP-pel és az FKGP-vel összefogva” – mondta a párt alelnöke.

Az ellenzéki pártok közös polgármester-jelöltben állapodtak meg Miskolcon, Szombathelyen és Újpesten is.