2019. május 20.,
hétfő, Bernát, Felícia napja

Több ezer iszlám terrorista adta meg magát Szíriában

Hír TV

2019. március 15., péntek 12:40, frissítve: péntek 15:00

1300 radikális adta meg magát családtagjaival együtt az arab-kurd milicistáknak a délkelet-szíriai Baghúzban. A város az Iszlám Állam utolsó zárványa a közel-keleti országban. Szakértők szerint hiába győzik le a szövetséges erők a terroristákat, a dzsihádisták akkor is fenyegetést jelentenek Európára.

Tárat cserél gépfegyverében egy milicista a délkelet-szíriai Baghúzban. Mindössze ennyi időre szünetelnek a harcok a kurd-arab fegyveresek és az Iszlám Állam hívei között. Az iraki határ közelében fekvő város az utolsó lakott település, amely a terrorszervezet ellenőrzése alatt áll a közel-keleti államban. A radikálisok utolsó fellegvárát több mint egy hónapja ostromolják az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők.

Ez a terület az Iszlám Állam kezén volt. A terroristák azonban elmenekültek, és máshol vetették meg a lábukat. Ha a Teremtő is úgy akarja, felkutatjuk őket és végzünk velük–nyilatkozta Hour Shdadi, pesmerga harcos.

Az elmúlt 2 napban 1300 radikális adta meg magát családtagjaival együtt a milicistáknak. Eddig csaknem tízezren hagyták el Baghúzt. Köztük a terroristák feleségei és gyerekei. A kitelepítések ideje alatt a szárazföldi hadműveleteket felfüggesztették, de az amerikai légierő a mentési munkálatok ideje alatt is bombázta a dzsihadisták állásait. A dzsihadisták közben Mesterlövészeket vetnek be, rejtett pokolgépekkel, illetve a területet behálózó földalatti alagútrendszer segítségével lassítják a szövetségesek akcióját.

Holnap a Teremtő akaratából mi a paradicsomban leszünk, ellenségeink pedig a pokolban égnek el– közölte egy férfi. Biztonságpolitikai szakértők szerint Baghúz felszabadítása mérföldkő lenne az Iszlám Állam elleni harcban. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a szélsőségesek akkor is fenyegetést jelentenek, ha a kalifátus elveszíti minden területét.

Szerintük ha ez megtörténik Európában szerveznek majd merényleteket, és azoknak az országoknak állampolgárain állnak bosszút, amelyek felléptek a dzsihadistákkal szemben.