2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Belföld

Tizenkét új hajléktalanellátást segítő autó rója az utakat

Új személyautókat kapott tizenkét hajléktalanellátással foglalkozó szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A gépjárművek üzemeltetési jogára pályázni kellett, a nyertesek már a hétvégén szolgálatba állíthatják az eszközöket. A szaktárca az új járművek beszerzésére idén 40 millió forintot biztosított.

Új autójukkal ismerkedtek péntek délelőtt a budapesti Vöröskereszt munkatársai is. A segélyszervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán nyerte a kocsit. A meglévő járművek elöregedtek, többségük 18 éves. Az új autót már hétvégén szolgálatba állítják Csepelen. Úgy számolnak, hogy naponta 50 rászorulóhoz jutnak el vele.

– Hogyha nem tömegközlekedni kell az utcai szociális munkát végzőknek, akkor a munkájukat sokkal gyorsabban el tudják végezni, és sokkal hamarabb odaérnek a rászorulókhoz. A másik pedig, hogy szállítási feladatokat is el kell látni ezeknek az autóknak. A szociális munkásokkal együtt utaznak azok a felszerelések, amik az utcán élők akkut ellátásához, vagyis sürgősségi ellátásához feltétlenül szükségesek – mondta Buncsik Ildikó, a Budapesti Vöröskereszt igazgatója.

A gyógyszerek mellett az ivóvíz, a takaró, a tea és a zsíros kenyér is elfér a csomagtartóban. Nagy teljesítményű motorjával hegyi  vagy erdei utakon is elmegy. Az autókra csak olyan szervezetek pályázhattak, amelyeknek van engedélyük utcai szociális munka végzésére. Összesen tizenketten nyertek.

– Tizenkét autó közvetlen utcai szolgálat ellátására, egy pedig koordinációs diszpécserfunkció ellátására került átadásra. Ezek az autók azokat a legfontosabb feladatot végzik, amelyek a hajléktalanellátás, az utcán élők ellátásában a legfontosabb: az életveszély elhárítása. Nem hagyunk senkit az utcán, ezt most szó szerint kell érteni – közölte Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

A kocsik egy része vidéken – Gyulán, Sátoraljaújhelyen vagy Sárospatakon – rója majd az utakat. „A fenntartási költséget saját erőből kell megoldani, amit utcai szociális munka támogatására pályázati úton az NRSZH-tól elnyernek a szervezetek” – árulta el Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

Az NRSZH, azaz a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal évente közel félmilliárd forintot oszt szét a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek között.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!